Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kaplického knihovna na den ožije. Díky videomappingu při zahájení festivalu Letní Letná

Kultura

  13:00
PRAHA - Letošní ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná zahájí 16. srpna jednorázový videomapping, díky kterému na pražském Špejcharu ožije knihovna architekta Jana Kaplického. Vizualizace na stěny šapitó proběhne jako projekt souboru Cirque Garuda během vystoupení hlavní hvězdy festivalu, britského souboru NoFit State Circus.

Kaplického knihovna ožije při videomappingu na cirkusovém šapitó NoFit State Circus. foto: Letní letná

Videomapping, který bude k vidění zdarma mezi dvaadvacátou a třiadvacátou hodinou,  doprovodí ve spolupráci s Městskou knihovou v Praze největší veřejná výměna knih pod širým nebem, kdy si diváci budou moci vyměnit i mezi sebou donesené vlastní knihy.

“O podobný projekt jsme se snažili dlouhou dobu, místo konání festivalu na Špejcharu a okolí k tomu láká. Jsme rádi, že právě díky souboru NoFit State Circus a jejich šapitó, které svým tvarem ´Oko nad Prahou´ připomíná, se to podaří. Nový cirkus staví novou knihovnu!,” říká s nadsázkou ředitel festivalu Jiří Turek. Projekt podpořila také Eliška Kaplicky Fuchsová: „S radostí rozvíjíme fantazii jiných a osobně budu kreativitu, kteráse týká práce Jana Kaplického, za náš Nadační fond vždy podporovat,” říká Fuchsová. Realizaci projektu umožnila společnost C.S.CARGO.

Letní Letná nabídne od 16. srpna do 3. září několik výjimečných vystoupení zahraničních souborů. Představí se například nejznámější britský soubor nového cirkusu NoFit State Circus, během jehož představení proběhne vizualizace Kaplického knihhovny, a také francouzský soubor Compagnie Rasposo. Oba soubory navštíví Českou republiku poprvé. 

Soubor NoFit State Circus bude hlavní hvězdou festivalu Letní Letná.
Soubor NoFit State Circus bude hlavní hvězdou festivalu Letní Letná.

NoFit State Circus uvede během osmnácti večerů představení Bianco, která přinese . kombinaci nejrůznějších typů vzdušné akrobacie, živé hudby i neobvyklé scénografie. „Inspirací se stala krása i hrubost, život i smrt, chaos i jednoduchost, rozpory ve všech z nás i mnohost osobností v každé lidské bytosti. Soubor Compagnie Rasposo přiveze představení Morsure – strhující, drsné, živočišné, tělesné, existenciální, plné vrcholné akrobacie, nového cirkusu, tance i divadla,“ uvádějí organizátoři.

Festival nabídne také další zahraniční i domácí soubory nového cirkusu, pohybového divadla či klaunerie (například premiéru společného představení režijní dvojice SKUTR a Loser(s), soubory Kitch Kong Company a Guillaume Martinet z Francie, Amanitas Fire Theatre, Cink Cink Cirk, Cirque Garuda, Cirkus TeTy, Cirkus Mlejn, Cirk La Putyka i Cirksession), až 4x denně dětská představení, výtvarné a cirkusové dílny, Bibliobus Oskar Městské knihovny v Praze s Oskarovou letní čítárnou nebo posezení v příjemné kavárně, která se každý večer změní v pulzující bar. 

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...