Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Karikaturista Vladimír Jiránek se zítra probudí s bílou opicí

Asie

  18:18
PRAHA - Řádem Bílé opice byl dnes vyznamenán český karikaturista Vladimír Jiránek. Česká unie karikaturistů mu jej udělila za zásluhy o český výtvarný humor. Kvůli zdravotní indispozici ocenění výtvarníkovi předali členové unie v jeho bytě. Ceremoniál se pak večer uskutečnil v klubu Mánes jen s vystřiženou papírovou figurínou známého kreslíře.

Vladimír Jiránek foto: Hynek GlosLidové noviny

"Řád bílé opice se uděluje významným českým umělcům, karikaturistům, lidem, kteří se o rozvoj kresleného humoru nejvíc zasloužili. Jiránek je pátým nositelem toto titulu," řekl místopředseda České unie karikaturistů Ivan Hanousek. Upozornil, že tato ceremonie se pravidelně koná krátce po udělování státního Řádu bílého lva na Pražském Hradě. Jiránek, který loni oslavil sedmdesáté jubileum, byl na Hradě oceněn v roce 2005, když převzal od prezidenta Václava Klause medaili Za zásluhy.

Autor jemně ironických kreslených vtipů ilustroval také desítky knih a jako scenárista a režisér spolupracoval se studii kresleného filmu. Je autorem 15 knih, jejichž obsahem jsou kresby a před deseti lety získal cenu Karla Poláčka v kategorii Humor moudrých. Mnohokrát oceněny byly také Jiránkovy krátké filmy. Z prestižního Berlinale má Zlatého medvěda. "Jiránek je jeden z nejlepších českých autorů. Už 50 let kreslí vtipy," uvedl Hanousek.

Kreslený humor hodně upadá
Česká unie karikaturistů vznikla v roce 1990 a sdružuje asi stovku českých autorů výtvarného humoru. Je členkou mezinárodní federace karikaturistů. Pořádá pravidelně tři mezinárodní soutěže v Praze, v Písku a v Hradci Králové. V minulosti její Řád Bílé opice získali významní kreslíři Jiří Winter-Neprakta, Vladimír Renčín, Miroslav Barták nebo Jiří Slíva.

Přestože jsou čeští karikaturisté uznáváni a ceněni, nemá podle Hanouska česká karikatura v současnosti příliš velký prostor. "V současné době se velmi dobře prosazuje komiks, zatímco kreslený humor hodně upadá. Není žádný humoristický časopis a žádné sobotní noviny nemají rubriku kreslených vtipů jako v minulosti. V tištěných médiích se dostal na okraj a v televizi není vůbec," řekl Hanousek. Podle něj však nejde jen o český problém, ale celé západní Evropy. "Na východě, v Asii kreslený humor velmi vzkvétá, zejména na internetu," uvedl.

Prostor pro prezentaci karikatury je podle Hanouska především na výstavách. "V Česku se každý měsíc koná v klubu Mánes salon kresleného humoru. Také na mezinárodních festivalech mají čeští kreslíři značné úspěchy. Vtipy se objevují i na internetu. Je to však úspíš pro slávu než pro peníze," uvedl. Upozornil, že kreslíři většinou vystavují zadarmo a tato činnost už prý výtvarníky prakticky neživí.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...