Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Karlovarský festival zahájí Pěna dní s Audrey Tautou v hlavní roli

Kultura

  13:45
KARLOVY VARY - Prvním snímkem 48. ročníku MFF v Karlových Varech bude 28. června adaptace kultovní knihy Borise Viana. Projekci uvede oscarový francouzský scenárista a režisér Michel Gondry.

Audrey Tautou na letošním festivalu v Cannes foto: ČTK/AP

V hlavních rolích poetického a fantaskního příběhu o schopnosti a odhodlání přinést pro lásku jakoukoliv oběť se objeví Audrey Tautou a Romain Duris. Na setkání s novináři v Praze to oznámil prezident festivalu Jiří Bartoška. Filmová přehlídka potrvá do 6. července.

V nové festivalové znělce se objeví držitelka Křišťálového glóbu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii - britská filmová a divadelní herečka Helen Mirrenová, která toto ocenění převzala vloni.

"Znělku s ní natočil v Londýně režisér Martin Krejčí s kameramanem Štěpánem Kučerou," řekl Bartoška.

Podle uměleckého ředitele festivalu Karla Ocha bude domácí kinematografii v hlavní soutěži reprezentovat držitel Zvláštní ceny poroty 2006 za Krásku v nesnázích Jan Hřebejk. Uvede psychologický thriller Líbánky, jímž po Kawasakiho růži a Nevinnosti završil volnou trilogii. V rámci nesoutěžní části hlavního programu tu bude mít premiéru film Alice Nellis s názvem Revival.

Návrat Rodáků

V čele mezinárodní poroty bude Agnieszka Hollandová, která na velkém plátně představí televizní minisérii Hořící keř. Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii převezmou akademický malíř, kostýmní výtvarník a držitel Oscara Theodor Pištěk a americký scenárista, režisér, producent a trojnásobný držitel Oscara Oliver Stone.

V hlavní soutěži karlovarského festivalu bude celkem 14 snímků, tvůrci šesti z nich tu už svá díla měli a dva získali Křišťálový glóbus. Krysztof Krauze a Joanna Kos Krauzeová ho dostali v roce 2005 za snímek Můj Nikifor, letos budou soutěžit potřetí. Druhým vítězem je izraelský filmař Joseph Madmony, který před dvěma lety převzal karlovarskou cenu za snímek Restaurátor.

Soutěžní sekci Na východ od Západu zahájí snímek slovenského režiséra Juraje Lehotského Zázrak, který ho natočil v české koprodukci. Tento filmař zabodoval dokumentem Slepé lásky na festivalu v Cannes. V soutěži dokumentů bude uveden snímek Báry Kopecké s názvem DK věnovaný životu a předčasné smrti radikálního architekta Davida Kopeckého.

Slavnostní premiéru bude mít ve Varech digitálně restaurovaná kopie kroniky moravské vesnice let 1945-1958 Všichni dobří rodáci, kterou doprovodí její tvůrce Vojtěch Jasný.

Michel Gondry

Padesátiletý rodák z Versailles patří k nejoriginálnějším filmařským osobnostem současné světové kinematografie. Divákům nabízí ve svých filmech neotřelý pohled na svět; život hrdinů jeho filmů je někdy až bláznivou alternativou ke stereotypu tradičních hodnot. V roce 2004 ho proslavilo drama Věčný svit neposkvrněné mysli s Jimem Carreym a Kate Winsletovou v hlavních rolích. Kladný ohlas kritiky i komerční úspěch završil Oscar pro nejlepší původní scénář.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!