Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Křišťálový globus karlovarského festivalu má film Rodinné štěstí

Kultura

  16:27aktualizováno  21:24
KARLOVY VARY - Křišťálový glóbus MFF v Karlových Varech převzal maďarský režisér Szabolcs Hajdu za film Rodinné štěstí. Současně dostal i cenu za svůj herecký výkon. Za ženský herecký výkon byla oceněna slovenská herečka Zuzana Mauréryová v titulní roli snímku Jana Hřebejka Učitelka. Naprázdno nevyšel ani další český zástupce v hlavní soutěži - poslední opus v březnu zesnulého režiséra Jana Němce Vlk z Královských Vinohrad. Spolu s rumunsko-švédským příběhem U trati dostal zvláštní uznání.

Křišťálový globus karlovarského festivalu získal film Rodinné štěstí foto:  Dan Materna, MAFRA

„Věřím, že toto Zvláštní uznání Vlku z Královských Vinohrad dodá na cti jako celé tvorbě Jana Němce, který je a zůstane ikonou československé kinematografie,“ řekl producent filmu Tomáš Michálek. Karlovarský festival Němcovi již za jeho života udělil Křišťálový glóbus za celoživotní přínos světové kinematografii.

Cenu prezidenta festivalu za mimořádný přínos české kinematografii převzala Jiřina Bohdalová, která v květnu oslavila pětaosmdesátiny. Na kontě má osmdesát filmů a zhruba stejný počet rolí v televizních snímcích a seriálech. Ve Varech uvedla politický thriller Ucho, který v roce 1970 natočil Karel Kachyňa; film pak na dlouhý čas skončil v trezoru.

Jiřina Bohdalová převzala Cenu prezidenta festivalu.

Cenu za ženský herecký výkon převzala Zuzana Mauréryová, představitelka titulní role ve snímku Jana Hřebejka Učitelka.

Cenu za režii filmu Noční život převzal slovinský režisér Damjan Kozole.

Americký oscarový scénárista, režisér a producent Charlie Kaufman převzal Cenu prezidenta festivalu.

Jiří Bartoška Cenu prezidenta předal i americkému oscarovému scenáristovi, režisérovi a producentovi Charliemu Kaufmanovi, který ve Varech představil svůj autorský animovaný snímek Anomalisa.

Zvláštní cena poroty spojená s 15.000 dolary (zhruba 367.000 korun) patří filmu Zoologie, který v rusko-francouzsko-německé koprodukci natočil režisér Ivan Tverdovskij. Cenu za režii získal slovinský režisér Damjan Kozole za komorní rodinné drama Noční život.

V soutěži dokumentů zvítězil americký snímek LoveTrue, který natočila izraelská režisérka Alma Harelová. Zvláštní uznání patří lyrickému dokumentu Ama-San. Soutěži Na východ od Západu kraloval autobiograficky laděný debut gruzínské filmařky Rusudan Glurdžidzeové Dům těch druhých. Zvláštní cenu si odnesl estonský snímek Zmatené dny.

Jiřina Bohdalová převzala Cenu prezidenta festivalu.
Křišťálový globus karlovarského festivalu získal film Rodinné štěstí

Cenu Mezinárodní filmové kritiky i cenu provozovatelů kin Europa Cinemas Label získal německý film Prvotní štěstí, který si odnesl dvě ze čtyř cen nestatutárních porot letošního festivalu. „Prvotní štěstí je originální, odvážný a provokativní film, který je zneklidňující a současně romantický, nabízí stále nová překvapení,“ shrnul kvality snímku Ohad Landesman z poroty Mezinárodní federace filmových kritiků (FIPRESCI).

Film se líbil i porotě složené z provozovatelů kin ze sítě Europa Cinemas. Podle nich nabízí odvážnou sondu do problematiky víry, deviace, závislosti a násilí, ale je to příběh o toleranci a znovuzískané svobodě.

Cenu ekumenické poroty si letos z festivalu odveze italsko-francouzský snímek Zpovědi režiséra Roberto Andóa. Podle poroty film s vyváženým užitím symbolů a čistou estetikou reflektuje ticho, čas a lidskou zranitelnost, stejně jako možnost vykoupení. Hlavním hrdinou filmu je mnich Roberto Salus (ve skvělém podání Toniho Servilla), který je hostem zasedání ministrů financí zemí G8 v luxusním hotelu na baltském pobřeží.

Federace filmových kritiků z Evropy a Středomoří (FEDEORA), která hodnotila filmy ze sekce Na východ od západu, dnes ocenila ruský film Vymahač, který režíroval Alexej Krasovskij. Ve filmu plném detailních postřehů vykresluje cestu bezskrupolózního jedince a současně využívá koncepci jediného místa děje. „Pomalu, ale jistě tím buduje setrvalé napětí a těží maximum z vynikajícího výkonu herce Konstantina Chabenského,“ shrnula porota kritiků.

V anketě o cenu diváků zabodoval pozitivně laděný příběh Tohle je náš svět, který natočil americký režisér Matt Ross. Byl uveden na MFF v Cannes a je zařazen do přehlídky karlovarských ozvěn v Praze a Brně.

Festival zakončila nejnovější komedie Woodyho Allena Café Society odehrávající se v Hollywoodu 30. let. V květnu zahájila MFF v Cannes, 22. září se objeví v české distribuci.

Autoři: ,