Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kauza kolem slavného rappera se přiostřuje. Dozorci údajně jen přihlíželi, když R. Kellyho mlátil spoluvězeň

Kultura

  16:30
CHICAGO - Podle právníků amerického rappera R. Kellyho dozorci chicagské věznice přihlíželi tomu, jak hudebníka mlátí spoluvězeň a neudělali s tím nic. Alespoň tak to ukazuje nový důkazní materiál v podobě záběrů bezpečnostních kamer. Kelly si odpykává trest za sexuální zločiny.

Americký rapper R. Kelly. foto: Wikimedia commons - Nicholas Ballasy

Napadení zpěváka proběhlo již letos v srpnu. Vězeň Jeremiah Farmer ke Kellymu přišel a údajně ve snaze získat pro sebe mediální pozornost ho začal bít. Soudní dokument uvádí, že útok na zpěvákovi zanechal „výrazné fyzické i psychické stopy“. Farmer v září vypověděl, že chtěl útokem upozornit na svůj vlastní případ. Podle svých slov byl nespravedlivě obviněn kvůli vládní korupci.

Nyní se případ dál vyvíjí. Zpěvákovi právníci přinesli záběry z bezpečnostních kamer, na kterých dozorci Chicagského nápravného zařízení (MCC) rvačce přihlížejí a nic nedělají. Instituce se hájí tím, že dozorce D. Szyhowski přikázal Farmerovi přestat a posléze mu nastříkal pepřový sprej do očí. To ale na záběrech vidět  není. Soud zatím v tomto případě nerozhodl o pravdě jedné či druhé strany.

Problém za problémem

V lednu 2019 televizní stanice Lifetime odvysílala výbušný dokument Surviving R. Kelly (Přežít R. Kellyho). V něm několik žen popsalo otřesné zkušenosti se sexuálním zneužíváním ze strany zpěváka. V únoru 2019 byl pak z deseti konkrétních případů obžalován a v červenci i zadržen. 

Hudebník není ve světě skandálů žádným nováčkem. V roce 1994 se oženil s tehdy nezletilou zpěvačkou Aaliyah. Jejich sňatek úřady po provalení okamžitě zrušily. V roce 2002 byl zase obviněn z držení dětské pornografie, přičemž soud ho v tomto případě očistil až v roce 2008. V roce 2018 v rámci hnutí  #metoo vznikla iniciativa za bojkot Kellyho hudby (#MuteR.Kelly).

R. Kelly (vlastním jménem Robert Sylvestr Kelly) je zpěvák, skladatel, producent a jedna z nejznámějších postav žánru R&B. Za svou kariéru od roku 1993 vydal čtrnáct studiových alb. Mezi jeho nejznámější hity patří Bump n´ Grind, Ignition nebo I Believe I Can Fly. Poslední jmenovanou proslavil snímek Space Jam

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!