Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Každý má svá tajemství. Seriál Lynč odkryje děsivé pozadí rasově motivované vraždy Roma

Kultura

  18:00
BUCHNOV - Dá se objasnit rasově motivovaná vražda v městečku, kde to vypadá, že každý je vinen? Odpověď na tuto otázku přinese seriál Lynč. První díl uvede Česká televize v premiéře v pondělí 22. října od 20:05.

Dokumentarista a blogger Lukáš Žemlička (Matěj Anděl). Lukáš je odhodlaný najít pravdu, ale zároveň bojuje se svou vlastní minulostí. Seriál Lynč (2018). Vedoucí projektu: Harold Apter. foto: Česká televize

„Černá těla se houpou v jižanském větru, podivné ovoce visící z popelavých stromů,“ zpívá americká jazzová zpěvačka Billie Holidayová v písni Strange Fruit (Podivné ovoce). Skladba, která filmařům Lynče měla sloužit jako prvotní inspirace, vypráví o lynčování a následném oběšení dvou černošských mladíků na jihu USA. Seriál Lynč ale tuto myšlenku pochopitelně převádí do českých reálií.

Dokumentarista a blogger Lukáš Žemlička přijíždí do malého městečka Buchnova. S kamerou a citem pro detail začne na vlastní pěst objasňovat vraždu romského chlapce Denise. Lukáš Denise znal, stejně jako jeho domnělého vraha, a postupně odkrývá dosud neznámé skutečnosti, ze kterých mrazí - Denisově smrti předcházel nemilosrdný lynč, kterého se účastnil kde kdo. Seriál mimo jiné zkoumá, jaký efekt má vražda nevinného na malé město uprostřed Česka, kde se všichni navzájem znají a kde má každý svá tajemství.

Akční scéna pro někoho neskončí dobře. Minisérie Lynč (2018). Režie: Harold...
Denis Janeček (Jan Cina). Oběť. Inteligence a sebejistota Denise vždy...

Lynč bude sázet na poutavé charaktery, které smazávají rozdíl mezi dobrem a zlem. „Osobně si nemyslím, že v tomto seriálu jsou vyloženě kladné a záporné postavy. Je to totiž hodně o tom, že celá komunita je nevyzpytatelná a není černobílá. Jde o osobní zbabělost. Hraji majitelku lékárny, která má určité tajemství a o které toho na začátku není moc známo. Zaměstnává Romy, což je pozitivní stránka její osobnosti. Nechce být jako ostatní, ale ve finále trochu vlastně je,“ popisuje svoji postavu Zuzana Stivínová.  

Žánr sociálního dramatu (byť s detektivními prvky) není v Česku běžný. Tím spíše, že se zabývá tak ožehavým tématem, jako je rasismus. „Můj obdiv patří scenáristům, kteří měli odvahu takový příběh napsat. S rasismem se potkávám téměř každý den a je nefér, jak se k nám někteří lidé staví. Když někam slušně přijdu, pozdravím, slušně odejdu, slušně poprosím, stejně cítím tu nenávist, a jak se na mě dívají skrz prsty. Hodně jsem pak mohl soucítit s postavou Tomáše,“ říká herec Marcel Bendig.

Walker, Buchnov Ranger

Minisérie je vítězným projektem scenáristického workshopu ČT pro studenty filmových škol. Hlavním mentorem studentů byl držitel ceny Emmy a zkušený scenárista Harold Apter, který má na kontě například seriály Star Trek či Walker, Texas Ranger. Autory scénáře jsou Radek Hosenseidl, Klára Jůzová, Klára Kolářová, Petr Koubek, Barbora Nevolníková a Jakub Votýpka. Režie jednotlivých dílů se kromě Aptera ujali Jůzová a Jan Bártek.

Lynč je unikátní v tom, že poprvé do českého prostředí zavádí funkci showrunnera, která je již běžná v Americe i velké části Evropy. V tomto modelu je showrunner zároveň autorem projektu, hlavním scenáristou a producentem, řídí kolektivní práci na synopsích, sledech scén a scénářích. Funkce showrunnera, tedy jakéhosi vedoucího projektu, se zhostil Harold Apter.

Lynč

režie: Klára Jůzová, Jan Bártek, Harold Paul Apter 
scénář: Radek Hosenseidl, Klára Jůzová, Klára Kolářová, Petr Koubek, Barbora Nevolníková, Jakub Votýpka
kamera: Tomáš Juríček, Simon Todorov
vedoucí projektu: Harold Apter
hrají: Matěj Anděl, Marcel Bendig, Barbora Šporclová Kodetová, Zuzana Stivínová, Jiří Dvořák, Pavel Kříž, Jan Cina, Tereza Vilišová, Marek Němec, Janek Gregor, Natálie Topinková, Lucia Siposová a další

PREMIÉROVÝ PRVNÍ DÍL: 22. října ve 20:05