Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Kdo dostane zlatý gramofon? Nominace na hudební ceny Grammy ovládla rapperka Lizzo

Americká rapperka Lizzo. foto: ČTK

LOS ANGELES - Americká zpěvačka a rapperka Lizzo dnes získala osm nominací na americké hudební ceny Grammy, což je nejvíc ze všech popových hudebníků. Zpěvačka a skladatelka Billie Eilishová a rapper Lil Nas X mají po šesti nominacích na ocenění, která se budou udílet 26. ledna 2020.
  11:08

Všichni tři nejčastěji nominovaní mají šanci získat nejvýznamnější ocenění za album a nahrávku roku. Lizzo, vlastním jménem Melissa Viviane Jeffersonová, slaví dílčí úspěch s albem Cuz I Love You a s hitem Truth Hurts, který byl nominován na nahrávku i píseň roku. Jedenatřicetiletá zpěvačka se kromě toho může stát nejlepší novou umělkyní roku.

Nominace na čtyři nejvýznamnější ocenění získala také 17letá Eilishová, která se tak stala nejmladším umělcem v dějinách Grammy, kterému se to podařilo. Uchází se mimo jiné o cenu pro nejlepší píseň se songem Bad Guy, který se letos stejně jako Truth Hurts dostal až na samý vrchol amerického žebříčku Billboard Hot 100.

Lil Nas X byl nominován na tři z hlavních cen, včetně těch za album a nahrávku roku. Získat je může za kolekci Old Town Road.

Majitelkami dalších pozlacených gramofonků se v lednu mohou stát rovněž ostřílené popové umělkyně Beyoncé či Taylor Swiftová, které byly nominovány v kategorii nejlepší popový sólový výkon. Swiftová má i nominaci na píseň roku.

Slavná jména nechybějí ani mezi nominovanými na hlavní ceny. Například Ariana Grandeová může získat Grammy za album roku (Thank U, Next) i za píseň roku (7 Rings). Naději na získání Grammy za album roku může živit i zpěvačka Lana Del Rey, jejíž želízkem v ohni je CD Norman Fucking Rockwell se stejnojmenným songem, který byl nominován na píseň roku.

Grammy patří mezi nejvýznamnější hudební ocenění na světě. O nominacích a udílení cen rozhoduje na 13 tisíc členů americké hudební akademie. Ocenění se udělují zhruba ve 80 kategoriích. Slavnostním večerem 26. ledna bude v Los Angeles provázet stejně jako letos v únoru americká zpěvačka a patnáctinásobná držitelka Grammy Alicia Keys.

zdp spr

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...