Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Kdo je zpěvačka Sinéad O’Connorová? Líbeznému hlasu kráčely před konverzí k islámu v patách skandály

Kultura

  6:00
PRAHA - Zpěvačka Sinéad O’Connorová oznámila, že konvertovala k islámu a přijala jméno Šuhadá. Irská hudebnice na sebe vždy uměla upozornit, ale ne vždy to bylo díky hudbě.

Sinead O’Connor konvertovala k islámu. foto: Twitter

Sinéad O’Connorová se narodila v městečku Glenageary v okolí hlavního města Dublinu v roce 1966. Byla jedním z pěti dětí. Její bratr Joseph O’Connor se stal uznávaným irským spisovatelem a některé z jeho knih (Parádní jízda, Obchodník, Hvězda moří) vyšly i česky.

Irská zpěvačka Sinéad O’Connorová konvertovala k islámu, přijala jméno Šuhadá

Rodinný život byl ale těžko idylický. Vztah rodičů se brzo rozpadl a část dětí včetně Sinéad šla k matce, která je fyzicky týrala. Vše vyvrcholilo smrtí matky při autonehodě v roce 1985, která i přes jejich nepříliš hezký vztah Sinéad hluboce otřásla. Tou dobou si ale už vydobývala klubovou slávu se svou první kapelou Ton Ton Macoute.

Přestěhovala se do Londýna jako už v klubových kruzích relativně známá zpěvačka a hned navázala spolupráci s Fachtnou O’Ceallaighem, manažerem kapely U2. Na jejím prvním profesionálně nahraném songu Heroine ji doprovázel Edge (vlastím jménem David Howell Evans), kytarista U2.

Úspěšná hudebnice

Už tam se projevila výbušná povaha zpěvačky, která si dovedla nevybíravými komentáři znepřátelit manažera, U2 i veřejnost. Nejvíce pobuřovala svou otevřenou podporou severoirské teroristické organizace IRA. Přesto hned její první album the Lion and the Cobra (1987) bylo nominováno na Grammy a zpěvačce to otevřelo dveře do světa.

Toho patřičně využila. V roce 1988 zazpívala píseň Mandika v populární talkshow Davida Lettermana. Nabídky se jen hrnuly a Sinéad střídavě koncertovala a vystupovala v televizi. Největší úspěch jí pak přinesla světoznámá konverze písně Nothing Compares 2 U (1990). S hudebníkem Princem se Sinéad podle svých vlastních slov nikdy předtím neviděla. Píseň nazpívala bez jeho vědomí, jen přes kontakt na zpěvákova manažera. Prince si to pak se zpěvačkou chtěl vyříkat, pozval ji k sobě domů, kde se údajně ostře pohádali.

V roce 1991 vydala zpěvačka album I Do Not Want What I Haven´t Got. To jí konečně přineslo vytouženou Grammy. Byla na vrcholu. Dokonce si v roce 1997 zahrála roli Panny Marie ve filmu Malý řezník režiséra Neila Jordana. S novým stoletím ale její sláva upadala, ačkoliv nová alba vydávala stále. Důvodem mohlo být i to, že u jí v roce 2003 lékaři diagnostikovali bipolární poruchu.

Chatrné zdraví

V roce 2007 v talkshow Oprah Winfreyové zpěvačka poprvé promluvila o své bipolární poruše, kterou jí lékaři diagnostikovali v roce 2003. Také prozradila, že se v roce 1999 poprvé pokusila o sebevraždu. V roce 2015 prozradila, že si kvůli zdravotním problémům musela nechat odstranit vaječníky. Léky, které k tomu brala, jí měly ještě více navozovat sebevražedné stavy. Vše vyvrcholilo, alespoň prozatím, videem, které zpěvačka nahrála na svůj Facebook v srpnu 2017. V něm se fanouškům svěřila, že po ztrátě opatrovnictví nad jedním ze svých synů na tom byla tak špatně, že se uplynulé dva roky téměř neustále pokoušela zabít. Jediní, kdo ji drželi naživu, byli lékaři a psychiatři.

Problémů snad více než alb

Sinéad O’Connorová se kvůli své upřímnosti a ostrému jazyku často dostávala do potíží. V roce 1990 si znepřátelila Američany poté, co odmítla vystoupit na koncertě v Garden Arts State Center. Jediným důvodem bylo, že před jejím vystoupením zazněla v aréně americká hymna.

Upozornila na sebe také, když v roce 1992 roztrhala fotku papeže Jana Pavla II. Důvodem mělo být pohlavní zneužívání dětí představiteli katolické církve.

Ani to jí ale nezabránilo, aby se v roce 1999 se nechala vysvětit na kněze ortodoxní římskokatolické církve. Problémem bylo, že hlavní proud církve ženy v těchto funkcích neuznává. Biskup Michael Cox, který zpěvačku vysvětlil, ji kontaktoval sám poté, co O’Connorová vystoupila v irské diskuzní show Late Late Show. Tam prohlásila, že kdyby nebyla zpěvačkou, chtěla by být knězem.

V roce 2001 O’Connorová nahlásila policii svého spoluhráče, irského hudebníka Shanea McGowana. Důvodem mělo být to, že McGowan držel velké množství heroinu a O’Connorová mu tím chtěla, podle svých vlastních slov, od drogové závislosti pomoct. Policie opravdu ve zpěvákově domě drogy našla. McGowan nejdříve chtěl zpěvačku žalovat, ale později si to rozmyslel a v rozhovorech jí i děkoval.

GLOSA: Nechť Alláh přinese zpěvačce Sinéad O’Connorové klid a mír v duši

2. října 2013 zpěvačka zveřejnila otevřený dopis, který poslala americké zpěvačce Miley Cirusové. Ta v té době proslula písní Wrecking Ball, ve které se nahá houpe na demoliční kouli. „To, že ostatním ukazuješ, že je cool dělat ze sebe prostitutku, opravdu není cool. Ženy by měly být ceněny pro více než jen pro jejich sexualitu,“ napsala v dopise O’Connorová. Miley Cirusové se tehdy zastala zpěvačka Amanda Palmerová. Podle Palmerové střílela O’Connorová do špatného cíle.

Nestálá partnerka

Ani v osobním životě nenacházela Sinéad O’Connorová štěstí. Byla již čtyřikrát vdaná. Nejdříve za hudebního producenta Johnna Reynoldse, pak za novináře Nicka Sommerse a ještě později za člena své doprovodné kapely Steva Cooneyho. Její poslední manželství s terapeutem Barrym Herridgem vydrželo pouhých šestnáct dní. Sinéad si ze svých manželství odnesla čtyři vlastní děti.

Diskografie Sinéad O’Connorové

1987: The Lion and the Cobra

1990: I Do Not Want What I Haven't Got

1992: Am I Not Your Girl?

1994: Universal Mother

2000: Faith and Courage

2002: Sean-Nós Nua

2005: Throw Down Your Arms

2007: Theology

2012: How About I Be Me (and You Be You)?

2014: I'm Not Bossy, I'm the Boss

2019: No Mud No Lotus (připravuje)

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...