Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kdo navštíví Středozem? Nejdražší seriál všech dob odtajňuje herecké obsazení

Kultura

  16:00
STŘEDOZEM - Společnost Amazon oznámila patnáct nových herců, kteří si zahrají v seriálu z Pána prstenů. V projektu za miliardu dolarů se alespoň zatím překvapivě nenacházejí žádná opravdu velká jména. Zatím není jasné, kdy bude mít seriál premiéru.

Gandalf Bílý (Ian McKellen) v boji. snímek Pán prstenů: návrat krále (2003). foto: Warner Bros.

Podle Amazonu se do Středozemě podívají Owain Arthur (seriály Babylon, Hard Sun), íránská herečka Nazanin Boniadiová (Hotel Mumbai, seriál Jak jsem poznal vaši matku), Australan Tom Budge (Moje krásná učitelka, Jídlo s sebou), Ismael Cruz Córdova (seriály The Mandalorian, The Catch), herecky stále poměrně nováček Emma Horvathová (horor Like.Share.Follow), Dylan Smith (povedená minisérie Já jsem noc) a Daniel Weyman (Nadějné vyhlídky, Šťasný princ). Mezi úplné herecké nováčky (alespoň podle filmových databází) patří Tyroe Muhafidin, Sophia Nomveteová, Megan Richardsová a Charlie Vickers.

Australská herečka Markella Kavenagh.
Viggo Mortensen jako Aragorn. Snímek Pán prstenů: návrat Krále (2003).

„Poté, co jsme hledali po celém světě, je nám ctí představit první skupinu brilantních umělců, kteří si zahrají v sérii Pán prstenů od Amazonu. Tito nesmírně talentovaní muži a ženy jsou víc než jen herci - nyní jsou členy neustále se rozrůstající kreativní rodiny usilovně pracující na tom, aby znovu přivedla Středozemi k životu pro diváky po celém světě,“ dodali k oznámení herců producenti J.D. Payne a Patrick McKay.

V seriálu si zahrají také Robert Aramayo, představitel mladého Neda Starka ze seriálu Hra o trůny. Jeho postava by se měla jmenovat Baldor (některé zdroje uvádějí Beldor). Herečka Morfydd Clarková (seriály Jeho temné esence, Patrick Melrose) se zhostí role mladičké Galadriel, elfky, která není divákům trilogie Pán prstenů neznámá. Projektu se zúčastní i Joseph Mawle, představitel Benjena Starka ze seriálu Hra o trůny. Vůbec první oznámenou herečkou byla v červenci loňského roku Markella Kavenaghová (seriály Romper Stomper, The Cry). Podle serveru Variety si zahraje blíže neupřesněnou postavu jménem Tyra. 

Pod taktovkou

Režie seriálu se ujme  Juan Antonio Bayona. Ten není v Hollywoodu neznámým jménem. Na kontě má filmy jako vynikající horor Sirotčinec (2007), katastrofické drama Nic nás nerozdělí (2012) a celovečerní pohádku Volání netvora: Příběh života (2016). Ve svém posledním (a nejznámějším) filmu Jurský svět: Zánik říše dokázal, že umí pracovat s umělými efekty a sestavit velkolepou podívanou.

„J. R. R. Tolkien napsal jeden z nejneobyčejnějších a nejinspirativnějších příběhů všech dob. Nemohu se dočkat, až vezmu diváky na prohlídku Středozemě a ukážu jim divy Druhého věku v příběhu, který si doposud nemohli ani přečíst,“ napsal Bayona na svůj Twitter.

Tak kdy tedy?

Pán prstenů

Dlouhou dobu se spekulovalo o tom, do které doby bude seriál zasazen. Bayona ve svém příspěvku potvrdil, že do takzvaného Druhého věku (Second Age), ale spekulovalo se i o Třetím věku. Tomu nasvědčovala i mapa, kterou společnost Amazon uveřejnila v únoru na sociálních sítích. Zajímavý byl postup, kterým fanoušci dobu zasazení seriálu odhadovali, ačkoliv se jejich předpoklady ukázaly jako mylné.

Temný hvozd (Mirkwood) je totiž na mapě uveden ještě jako Rhovanion. Východní kus ho chybí, což je výsledek takzvanéno Východního úvazu (East Bight), kdy muži ze severu na začátku Třetího věku část lesa pokáceli. V tomto případě je tedy zajímavé zasazení do Druhého věku, neboť tento údaj by na mapě vůbec neměl být. Je tedy dost možné, že seriál „tolkienovské puristy“ příliš těšit nebude.

Trpasličí zlato

V dubnu 2018 unikla na veřejnost zpráva od Amazonu, která počítá s tím, že celkový rozpočet seriálu (to ale i včetně částky za koupená práva) bude okolo jedné miliardy dolarů (zhruba 22,53 miliard korun). S tímto rozpočtem by šlo opravdu o nejdražší seriál všech dob. Pro porovnání - osmá série Hry o trůny, nejdražší ze všech sérií, měla šest epizod a u každé z nich se odhadoval rozpočet zhruba 15 milionů dolarů. Amazon má podle informací práva na pět sérií seriálu a jedno vedlejší dílo (spin-off).

Na projektu se nakonec nepodílí režisér Peter Jackson, autor trilogií Hobit a Pán prstenů. Faktem ale zůstává, že právě Jacksonova filmová trilogie Pán prstenů Tolkienův svět představila širšímu publiku. Odnesla si celkem sedmnáct Oscarů a slavila úspěch u diváků i kritiky.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!