Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kdo nenávidí Star Wars? Za útoky na Posledního z Jediů můžou i ruští trollové

Kultura

  6:00
DALEKÁ, PŘEDALEKÁ GALAXIE - Vědecký výzkum mediálního experta Mortena Baye přišel s odhalením, že více než polovina negativních komentářů k filmu Star Wars: Poslední z Jediů na Twitteru patří ruským trollům, botům nebo politickým aktivistům. Znamenalo by to, že zprávy o fanouškovské nenávisti k osmé epizodě tak byly značně nafouknuté.

Daisy Ridleyová jako Rey. Star Wars: Poslední z Jediů. foto: Disney

Poslední z Jediů vešel do povědomí jako jeden z nejrozporuplnějších filmů všech dob. Zatímco kritikům učaroval (91 % na Rotten Tomatoes), běžní diváci z něj tolik nadšení nebyli (45 % na Rotten Tomatoes). Výzkum Mortena Baye ale ukazuje, že je fanouškovská nenávist nejspíše nezasloužená.

Hyperpohon nezpomaluje. Nový Star Wars seriál by se údajně měl začít natáčet příští týden

Vědecký pracovník univerzity v Jižní Karolíně (University of Southern Carolina) zkoumal twitterové reakce a komentáře, které se vztahovaly k osmé epiozdě populární ságy Star Wars. Výsledky publikoval jako vědeckou zprávu (plné znění ZDE).

Bay přišel s výsledkem, že více než polovina nenávistných reakcí na film je z dílny počítačových botů, trollů nebo ruských politických aktivistů. Jejich cílem bylo propagovat krajně pravicové názory. Jedním z takových cílů byla i představitelka mechaničky Rose Tico, herečka Kelly Marie Tranová. Ta byla na Twitteru terčem útoku kvůli svému asijskému původu. Tranová si v reakci na nenávistné komentáře zrušila účty na sociálních sítích.

Kylo Ren (Adam Driver) je naštvaný. Star Wars epizoda VII: Poslední z Jediů...
Kapitánka Phasma (Gwendoline Christieová). Snímek Star Wars: Poslední z Jediů...

Bayův výzkum nezjistil jen cílenou propagaci extrémně pravicových názorů, ale i účelový vznik „kampaně namířené proti rytířům Jedi“. Vtipně znějící problém ale podle Baye také sloužil záměrům krajní pravice. Nenávistné komentáře k řádu Jedi od trollů, jejich plamenná obhajoba od zapálených fanoušků - to vše mělo podle výzkumníka ilustrovat na sociálních sítích určitý rozkol mezi americkou veřejností.

Bayovu studii na svém profilu sdílel i režisér osmé epizody Ryan Johnson. „To, co studie popisuje, je shodné s mou vlastní online zkušeností,“ okomentoval výzkum. „A aby bylo jasno, není to o tom, komu se film líbil a komu ne. Měl jsem mnoho skvělých rozhovorů s fanoušky, kterým se můj film nelíbil. O tom prostě fanouškovská základna je. Tohle je ale nakažlivý a nebezpečný druh online obtěžování,“ dodal.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!