Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Kdo se bojí smrti? George R. R. Martin se upsal dalšímu seriálu

Kultura

  6:00
Americký spisovatel George R. R. Martin, autor veleúspěšné ságy Hra o trůny, podepsal smlouvu se společností HBO na další seriál. Martin bude producentem seriálu podle románu Kdo se bojí smrti spisovatelky Nnedi Okoraforové. Fanoušci začínají oprávněně pochybovat, že Martin svou ságu vůbec někdy dopíše.

Autor ságy Ledu a ohně, která slouží jako předloha seriálu Hra o trůny George R. R. Martin. foto: HBO

Americká televize HBO narazila se seriálem Hra o trůny na zlatou žílu. Napínavý fantasy příběh se během pěti let stal celosvětovým fenoménem a velmi dobrou obchodní značkou. HBO teď zkouší štěstí znovu - domluvila se s mladou spisovatelkou Nnedi Okoraforovou na adaptaci jejího románu Who Fears Death (Kdo se bojí smrti). Jako zápasníka v těžké váze televize ke smlouvě přihodila George R. R. Martina, který bude producentem nového seriálu.

Hrdinové budou umírat déle. Závěr nové série Hry o trůny má být dlouhý jako film

Román, který původně vyšel v roce 2011, je zasazen do postapokalyptického Sudánu. Společnost je rozdělená na kasty podle barvy kůže - světlejší Nuru vládnou tmavým Okeke. Onlyesonwu, hrdinka románu, je míšenec narozený ze znásilnění. Musí si v zemi vybojovat své místo a pomstít se svému otci Daibovi, který její matce připravil hořký osud. Román vyhrál řadu literárních cen.

Sedmá řada seriálu Hra o trůny: královna Daenerys Targaryen (uprostřed, Emilia...
Sedmá řada seriálu Hra o trůny. Vstříc Západozemí (zleva): služebná Missandei...

Ačkoliv se mají fanoušci fantasy seriálů rozhodně na co těšit, zpráva rozhodně nepotěšila čtenáře knižní série Hra o trůny. Už tak vytížený George R. R. Martin se upsal dalšímu projektu, který ho bude zdržovat od psaní. Do konce knižní ságy podle slov autora zbývají ještě dvě knihy. Sám Martin při svých 68 letech již není nejmladší a vzhledem k tomu, že poslední pátý díl vydal již v roce 2011 (a nový díl Větry zimy, který má rozepsaný, je stále v nedohlednu), jsou zde oprávněné obavy fanoušků, že ságu nikdy nedopíše. Televize HBO se ale pojistila - Martin údajně řekl Danielu Weissovi a Davidu Benioffovi, tvůrcům seriálu, jak by Hra o trůny měla skončit.

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...