Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

‚Kdo z nás není svině?‘ Česká minisérie Bez vědomí má potenciál stát se hitem

Kultura

  13:00
Společnost HBO Europe na filmovém festivalu v Karlových Varech představila první dva díly z šestidílné minisérie Bez vědomí, kterou uvede letos na podzim. Klíčové události špionážního dramatu se odehrávají v období konce komunistického režimu v Československu v roce 1989.

Martin Hofmann jako agent StB. Seriál Bez vědomí (2019). Režie: Ivan Zachariáš. foto: HBO

Nadějně rozehraná minisérie se točí okolo postavy českého intelektuála Viktora, který kdysi spolu se svou ženou, houslistkou Marií z disidentské rodiny, emigroval do Anglie. V létě roku 1989 už mají oba britské občanství, sledují hroucení komunistického bloku a rozhodnou se k návštěvě vlasti, kde se ovšem komunistický režim ještě stále drží u moci. Když se zanedlouho po příjezdu stanou oběťmi záhadné autonehody, po níž Viktor zmizí, nastane pro Marii období horečného pátrání, strachu a nejistoty, kdo stojí na její a Viktorově straně a jakým zájmům kdo slouží. Do případu, který má patrně dlouhou historii i důsledky, je totiž zapletena nejen česká Státní bezpečnost, ale i britské tajné služby a nepochybně též KGB. Během dramatického vývoje událostí začne Marie pochybovat i o tom, jak dobře Viktora znala.

Martin Hofmann. Seriál Bez vědomí (2019). Režie: Ivan Zachariáš.
Martin Myšička. Seriál Bez vědomí (2019). Režie: Ivan Zachariáš.

Víc z děje už se diváci na festivalu nedozvěděli a také novináři se při následných rozhovorech s tvůrci museli spokojit s poněkud enigmatickými náznaky. „Ten seriál nám rozkryje leccos z toho, co se děje teď,“ prozradila například Lenka Vlasáková, která hraje Mariinu sestru. „I mladší generace díky němu může pochopit určité principy, o kterých jsme si třeba naivně mysleli, že už jsou pryč, a teď aktuálně vidíme, že stále fungují.“

Podle scenáristy Ondřeje Gabriela se události líčené v seriálu mohly v oné době skutečně dít. „Je to fiktivní příběh, který se mohl stát a možná se stále odehrává,“ uvedl. Kromě toho, že se o tajné služby sám dlouhodobě zajímá, s ním prý na scénáři spolupracovalo několik poradců přímo z prostředí tajných služeb, například bývalý spolupracovník CIA Keith Melton. „Ten nám pomohl i s technickou stránkou věci. V seriálu je třeba vidět detektor odposlechů. To je věc, která nás stála docela dost peněz a je to přesná replika detektoru, které MI6 v té době používala.“ Tvůrci měli i poradce ze strany někdejší československé tajné služby. „A hodně mi pomohl Daniel Povolný, to je historik, odborník na operativní techniku Státní bezpečnosti,“ dodal Ondřej Gabriel.

Karlovy Vary 2019 - banner - článek

Výraznými postavami v seriálu jsou dva vyšetřovatelé StB v podání Jana Vlasáka a Martina Hofmanna. Jejich pojetí se vymyká schematické představě o „estébácích“, starší z nich například řeší těžkou rodinnou situaci s umírající manželkou, mladší si zase velmi realisticky uvědomuje situaci, v níž se společnost nachází. „Je to kluk, který dělá blbou práci, o které nemá žádné super mínění, je trošku zkrouhlý, ale jinak je celkem v pořádku, souloží, přemýšlí, normálně funguje,“ charakterizoval svou postavu Martin Hofmann.

Martin Myšička, představitel ústřední postavy emigranta Viktora, k tomu dodává: „To, že jsou tu estébáci vykreslení jako lidi, má také svoji sílu, protože zlo mnohdy nevzniká tak, že jeho nositelé jsou nějaké zrůdy, spíš lidé, kteří plní úkoly a jsou zahledění do své práce. V seriálu se ukazuje, že ten tehdejší svět byl mnohdy složitější a mnohovrstevnatější, než se třeba dodnes v některých uměleckých dílech vykresloval. Vidíme různé strany problému z pohledů těch, kteří jsou třeba nepřátelé, ale pořád lidé.“

Zahraniční tajné služby, jak to z prvních dvou dílů vypadá, nemají v seriálu o nic větší skrupule než ty české. Povzdech „kdo z nás není svině“, jejž pronese estébák Martina Hofmanna, bude mít patrně hlubší platnost.

Scenárista Ondřej Gabriel se svým tématem i jeho pojetím přiznaně hlásí třeba k odkazu tvorby Johna le Carré. „Je to pro mě jeden z největších spisovatelů 20. století, kterého i Philip Roth pokládal za naprostou špičku,“ říká. Seriál svou atmosférou upomene třeba na film Tinker Taylor Soldier Spy z roku 2001, který byl natočen právě podle le Carrého románu. Vizuálně se však režisér Ivan Zachariáš podle svých slov snažil o jiné pojetí: „Tinker Taylor je hezky natočený, ale moc na efekt. Nechtěli jsme jít tou cestou, aby to bylo moc stylizované. Schválně jsme tenhle princip rozbíjeli.“ Pokud jde o pražské exteriéry, které mají připomínat dobu před třiceti lety, dostali se filmaři podle Zachariáše na hranici možného. „Kdyby mi teď někdo nabídl, jestli nechci točit film z 80. nebo 90. let, tak bych řekl, že už v žádném případě. Už jsme vyčerpali minimálně tu použitelnou architekturu, která se mně v Praze stylově líbí.“

Seriál, který má šanci stát se podobným hitem jako Zachariášův debut Pustina, začne HBO vysílat symbolicky v listopadu, v době třicátého výročí sametové revoluce.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...