Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Když je v Praze abnormální hic... Mládek je zpět

Kultura

  8:00
Ivan Mládek a jeho Banjo Band má pozdě, ale přece své vlastní DVD s videoklipy.

Ivan Mládek - svěží vánek z normalizace foto: Reprofoto

Zážitek ze sledování třicet a více let starých klipů písniček Banjo Bandu Ivana Mládka – alespoň těch, co se vešly na DVD Jožin z bažin a další největší hity – není ani po tak dlouhé době trapný, ale vysloveně osvěžující. Zvlášť v tomto letním počasí, kdy by se člověk nejradši hned vypravil Láďovou lodí do Měchenic, pokud možno s dívkou s dolíčky, švadlenkou Madlenkou nebo Dášou Novákovou.

Odmysleme si, co se z Mládka a jeho party cirkusáků stalo po revoluci v estrádách typu Čundrcountry show, a soustřeďme se na to všechno předtím – ty desítky zhudebněných anekdot a absurdních historek, které ve svých světlých chvilkách bravurně balancovaly mezi naivitou a naivismem, praštěností a surrealismem.

Fenoménu Mládkovy kapely se vyčítá totéž co Hřebejkovým filmům: že navozuje pocit nostalgie po době, která vůbec nostalgická nebyla. Z disidentského pohledu tomu tak bezesporu je; pak bychom ale měli použít stejný metr na protektorátní jazz a swing, poválečný nástup Vlachovců či nevýbojné kotlíkářství Zelenáčů a Plavců.

Funkci písní coby úniku z reality asi nelze podceňovat a nejde ji pokaždé stavět do kontrastu s potřebou nazývat věci pravými jmény. Upřímně řečeno, slyšet z rádia véře normalizace Medvědi nevědí byla po nenáviděné "rozcvičkové" melodii Je ráno, Anno, z Hrabala vykradené štaidlovské hymně Pábitelé a uječeném "dojáku" Čau, lásko příjemná změna.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...