Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Když robot píše hru. Švandovo divadlo uvede první českou inscenaci vytvořenou umělou inteligencí

Kultura

  17:00
PRAHA - V pátek 26. února od 19 hodin bude mít on-line premiéru první česká hra napsaná umělou inteligencí. Dílo o strastech a radostech robotního života na základě textu připravil režisér Daniel Hrbek s týmem vědců a divadelníků.

Robot v divadle. foto: Švandovo divadlo

„Výzkumný projekt s názvem THEaiTRE, jehož prvním viditelným výsledkem je právě on-line premiéra hry AI: Když robot píše hru, vznikl díky spolupráci Švandova divadla s Ústavem formální a aplikované lingvistiky Matematicko-fyzikální fakulty UK. Podíleli se na něm také studenti DAMU a zástupci platformy prg.ai. Partnerem zahraniční prezentace jsou Česká centra. Velmi nás těší, že jsme získali i podporu grantové Technologické agentury ČR, zaměřené na výzkum a inovace,“ vysvětluje vznik hry její režisér a ředitel divadla Daniel Hrbek.

Režisér Daniel Hrbek.
Robot v divadle.

„Z hlediska robota hra reflektuje témata jako je láska, smrt a další momenty, související úzce s životem člověka. Výsledek je překvapivý a občas i nečekaně vtipný. Pro herce je to každopádně výzva, protože text má svou vlastní, zvláštní logiku a někdy je nesnadný k zapamatování. A právě živí lidé mu musí dodat jiskru a pravdivost,“ doplňuje Hrbek

V roli robota se představí herec Jacob Erftemeijer. Doplní ho Petr Buchta, Oskar Hes, Marek Frňka, Denisa Barešová, Andra Buršová a Tomáš Petřík. On-line premiéra inscenace se uskuteční prostřednictvím webové stránky www.theaitre.com. 

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...