Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Když se hroutí americký sen. Uskupení Drama Queens uvádí příběh mladé Agnes

Kultura

  15:00
PRAHA - Mnoho imigrantů si vysnilo ideální život v nové zemi, v „jůesej“. Ideály ale často končí v slzách. Sdružení Drama Queens uvede v pražské La Fabrice inscenaci Agnes under the Big Top. Inscenace je celá v anglickém jazyce.

Foto ze zkoušky. Inscenace Agnes under the Big Top (2018). Režie: Martin Murín. foto: Drama Queens

Drama Queens je jedno z mála uskupení, které v Praze dělá kvalitní divadlo v angličtině. Jejich předchozí kousky jako například divadelní adaptace One flew over a cuckoo‘s nest (Přelet nad kukaččím hnízdem) nebo šílená komedie The Play that goes wrong se setkaly s velkým úspěchem. Tento rok vybral režisér Martin Murín pro svou tlupu hru Agnes under the Big Top.  

RECENZE: Po Frederikovi. Monolog pronášený v neustálém pohybu

Je to příběh o bezvýchodnosti se značnou dávkou štiplavého cynismu. Je to příběh o zhrouceném americkém snu. Je to příběh imigrantů, co odešli z domova, opustili rodinu nebo lásku proto, aby žili lepší život. Kolik ale skutečně uspělo? Pěti postavám se pod povrchem New Yorku, v metru, protnou osudy. Agnes je mladá žena, která opustila svého syna, aby pro něj vydělala peníze v Americe, Shipkov a jeho žena Roza „vyhráli“ zelenou kartu, Happy, to jméno by vám o něm hned mělo říct všechno, mělo by.

Foto ze zkoušky. Inscenace Agnes under the Big Top (2018). Režie: Martin Murín.
Foto ze zkoušky. Inscenace Agnes under the Big Top (2018). Režie: Martin Murín.

Ella, paralyzovaná Američanka, která nesnáší svět. Příběhy těchto postav se vyvíjí a navzájem se kříží pod dohledem vševědoucího Buskera. Nemůžete očekávat, že příběh o Agnes se dostane na titulní strany novin. Uslyšíte tlumený výkřik těch, kteří neuspěli, těch, kteří nejsou slyšet, těch, kteří se obrátili zády a těch, kteří nejsou ochotní se změnit. Je to výkřik vás všech, i váš příběh, ale tentokrát je to v pohodě, stane se to někomu jinému.

Agnes under the Big Top

Inscenace je celá v anglickém jazyce
Spolek Drama Queens
Režie: Martin Murín
Divadlo La Fabrika
Premiéra 22. června

Data repríz: 23,24,25,26 a 28.6., pokaždé od 19:00

Autor: