Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Když už tu člověk jednou je. Do kin se chystá dokument o Janu Werichovi

Jan Werich. foto: Falcon

PRAHA - Když už člověk jednou je, tak zní název celovečerního dokumentu o jednom z největších herců české historie. Jan Werich byl svobodomyslným člověk i v nesvobodné době. Snímek se dočká premiéry v českých kinech 5. srpna.
  18:00

Dokumentární film mapuje známé i méně známé okamžiky z Werichova života. Fanoušci nahlédnou za oponu vzniku Osovobozeného divadla, Werichova boje proti nacismu, působení ve Spojených státech a rozčarování z nového režimu. 

Životem a tvorbou Jana Wericha provází Jiří Suchý, Zdeněk Svěrák, Werichova vnučka Fanča, Jiřina Bohdalová, Vladimír Just, Pavel Taussig či kamarádka Werichovy dcery Eva Tůmová.

Osvobozené divadlo V + W
Osvobozené divadlo V + W

„Nevyhnuli jsme se ani otázce celoživotního přátelství s Jiřím Voskovcem, které bylo narušeno realizací filmu Císařův pekař a Pekařův císař, kdy se Jan Werich bez souhlasu Voskovce vrátil k tématu Golema, jež spolu zpracovávali už před válkou. Premiéry Císařova pekaře v New Yorku se Voskovec nezúčastnil, ačkoliv tam žil a vnímal to jako zradu. Pak ale přátelství obnovili a pravidelně si psali dlouhé dopisy. Úryvky z některých dopisů ve filmu citujeme,“ vysvětlil spoluautor a spolurežisér filmu Martin Slunečko.

Za dokumentem stojí dvojice Martin Slunečko a Miloslav Šmídmajer, kteří před dvěma lety natočili pro Českou televizi úspěšný dokument o Miroslavu Horníčkovi nazvaný Miroslav Horníček: Humor není žádná sranda.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...