Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Když vzpírá žena. Kmen kulturistů v drobnohledu Petra Hátleho

Kultura

  12:15
Další díl z cyklu ČT Kmeny, tentokrát zaměřený na vyznavače kulturistiky, natočil pod názvem Meatheads režisér Petr Hátle. „Trénuju čtyřicet let a baví mě to čím dál víc,“ svěřuje se v dokumentu jeden z aktérů, legenda české kulturistiky Miloš Pavlů. Druhou hlavní postavou je mistryně světa v silovém trojboji Pavla Kladivová. Podívejte se na ukázku z dnešního dílu.

Kmeny: Meatheads (režie: Petr Hátle) foto: Česká televize/ Karel Cudlín

Rostoucí svaly jako metafora vztahu k sobě a světu. Režisér Petr Hátle, který má za sebou například celovečerní dokument Velká noc, který vyhrál hlavní cenu na festivalu v Jihlavě, se tentokrát soustředí na výzkum meatheads. Jako jednoho z hlavních představitelů tohoto fenoménu si vybral „mazáka“ Miloše Pavlů, legendu českého bodybuildingu a mnohonásobného mistra republiky, který trénuje už čtyři desetiletí. „Je to horší než droga,“ tvrdí Pavlů o své vášno zvané kulturistika. Podle něj ale nejde o svaly za každou cenu. „Člověk u musí pořád vypadat dobře,“ dodává.

Tělo jako vášeň

Druhou hlavní postavou je třicetiletá Pavla Kladivová, šestinásobná mistryně ČR ve vzpírání, několikanásobná mistryně ČR v silovém trojboji a držitelka mnoha dalších cen. Její tělo je sporty, které intenzivně provozuje, poznamenané, jak ale sama říká, je jí to jedno. „Dřív jsem registrovala pohledy a poznámky lidí, často pronášené tak, abych je slyšela. Dneska už je mi to jedno,“ říká Pavla. 

Kmeny: Meatheads (režie: Petr Hátle). Na snímku Pavla Kladivová.
Kmeny: Meatheads (režie: Petr Hátle)

Pro Miloše i pro Pavlu je jejich tělo pevný základ existence, forma identity, kterou budou bránit do posledního dechu. Péče o něj jim zabírá téměř veškerý čas, je to jejich pracovní nástroj, vizitka i chlouba. Oba mimo jiné dokazují, jak důležitá je pro ně výživa - Pavlina kuchyně připomíná laboratoř s přesně odměřenými vzorky, kterými své tělo krmí v pravidelných intervalech, stejně jako Miloš. „Strava je 70% výkonu,“ říká Pavla a láduje do sebe další nálož vajíček.

Ve svém soustředěně natočeném filmu režisér Hátle prozkoumává svět posiloven a lidí umocňujících svou sílu, která nemá vrchol. Film o vnitřním svalu, jímž je vůle, a o překonávání sebe sama. Kam až lze dojít? Kde je ta křehká hranice, kdy ještě můžeme svému tělu poručit? A stojí to za to?

Podívejte se na exkluzivní ukázku z dílu, který ČT odvysílá dnes večer ve 22.00:

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.