Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Klaus zahájil výstavu Hanse von Aachena, malíře Rudolfa II.

Kultura

  19:33
PRAHA - Výstavu Hanse von Aachena dnes v Rudolfově galerii na Pražském hradě zahájil prezident Václav Klaus. Stalo se tak symbolicky v místech, kde měl císař Rudolf II. svou obrazárnu.

Výstava Hanse von Aachena foto: Jindřich Mynařík, Lidové noviny

Výstava osmi desítek obrazů významného německého malíře bude v Císařské konírně, veřejnosti se otevře ve čtvrtek 1. července a potrvá do 3. října. Hlavním lákadlem výstavy bude slavný portrét Rudolfa II.

"Jsem rád, že se tady koná tato výstava, protože Hans von Aachen k Pražskému hradu patří," řekl prezident Klaus. Na dnešní zahájení přijaly pozvání desítky hostů z České republiky i ze zahraničí. Po úvodních slovech se hosté přesunuli do Císařské konírny, kde je autorka výstavy Eliška Fučíková provedla. Prezident Klaus se z časových důvodů z prohlídky omluvil.

Expozice je putovní, začala v Cáchách, pokračuje v Praze a skončí ve Vídni.

Václav Klaus na Vernisáži výstavy Hanse von Aachena

Rudolfův portrét je nejznámější panovníkovou podobiznou, která se objevuje v četných publikacích i učebnicích. Von Aachen ho namaloval zřejmě v roce 1605. V Praze byl portrét naposledy vystaven před 13 lety.

Obraz dokazuje, že von Aachen byl i císařovým přítelem a důvěrníkem. Na portrétu ho totiž nijak neidealizoval, zachytil věrnou císařovu podobu v době, kdy už panovník ztrácel vliv nad říší. Na diváka shlíží unavený smutně působící muž s váčky pod očima, vráskami a šedivými vlasy a vousy.

Výstava Hanse von Aachena

Obraz zapůjčilo Kunsthistorické muzeum ve Vídni, které je spolu s Suermondt Ludwig Museem v Cáchách a Správou Pražského hradu pořadatelem putovní výstavy. Na výstavě bude možné vidět také obrazy z pařížského Louvru, Britského muzea v Londýně, Ermitáže v Petrohradu nebo ze soukromých sbírek v Rakousku, Německu a České republice.

Německý malíř Hans von Aachen se narodil v roce 1552 v Kolíně nad Rýnem.

Jeho rodina pocházela z Cách, proto si začal říkat von Aachen (z Cách), toto přízvisko si zvolil poté, co ho habsburský císař povýšil v Praze do šlechtického stavu. Rudolf II. si umělce oblíbil a učinil jej svým dvorním malířem. Do Prahy se von Aachen přestěhoval v roce 1601. Pro císaře pracoval jako malíř a nákupčí uměleckých děl. Zemřel v Praze v roce 1615 a je pohřben v chrámu sv. Víta na Hradě.

Výstava Hanse von Aachena

Autoři: ,