Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Klidná neděle a pořádně dlouhý aplaus. Co možná nevíte o operním pěvci Plácidu Domingovi

Kultura

  18:00
MADRID - Snad nejznámější operní pěvec Plácido Domingo slaví 21. ledna kulaté 80. narozeniny. Oslavte jeho jubileum se serverem Lidovky.cz a přečtěte si pět věcí, které o něm možná nevíte.

Tenorista Plácido Domingo foto: archiv - Jindřich Mynařík

Velmi příjemný den v týdnu 

Jméno Plácido Domingo v překladu ze španělštiny do češtiny doslova znamená klidná neděle. Ve španělsky mluvících zemích koluje vtip, že Plácido Domingo má bratra. Tím není nikdo jiný, než Jodido Lunes, v překladu zas*ané pondělí

Plácido Domingo na podzim 2012 na operním festivalu v Seville

Má na kontě nejprodávanější album klasické hudby všech dob

Když Domingo spojil síly s Lucianem Pavarottim a Joséem Carrerasem, bylo jisté, že z toho bude senzace. Spolu vytvořili hudební těleso The Three Tenors (Tři tenoři). Jejich živé album The Three Tenors in Concert z roku 1994 je dodnes nejprodávanějším albem ve své kategorii. Prodalo se ho více než 12 milionů kusů. 

Placido Domingo

Dočkal se jednoho z nejdelších aplausů v historii

Když Plácido Domingo v červenci roku 1991 odzpíval Othella ve Vídeňské státní opeře, čekal na něj 80minutový aplaus. Zabralo to neuvěřitelných 101 spuštění a následných zvednutí opony. 

Soutěž pro talenty

V roce 1993 Plácido Domingo založil Operalii, světovou operní soutěž pro mladé talenty. Prestižní soutěž pro mladé pěvce (18-32 let) všech hlasových poloh zahájila kariéru mnoha slavným operním umělcům. Mezi nimi byli například José Cura, Rolando Villazón, Joseph Calleja nebo sopranistka Inva Mulová.

Plácido Domingo na letošním operním festivalu v andaluské Seville

Do chomoutu brzy

Plácido Domingo se poprvé oženil v pouhých šestnácti letech. V roce 1957 si vzal pianistku Anu Maríu Guerru Cué, které bylo v té době 19 let. Rozvedli se ale už o rok později. Když mu bylo 21 let, vzal si svou druhou ženu, Mexičanku Martu Domingovou. S tou je dodnes. 

Placido Domingo