Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Klub Cross za měsíc od fanoušků vybral 600 tisíc. Parkoviště za ně přemění na kulturní prostor

Kultura

  10:46
PRAHA - Za pouhý měsíc poslali fanoušci pražskému klubu Cross 600 tisíc korun. Přes crowdfundingový portál Startovač.cz přispívali na projekt Cross Square, prostřednictvím něhož chce vedení zvelebit prostor před budovou klubu. Úspěch je o to nečekanější, že původní cíl byl vybrat jen půl milionu korun.

Parkoviště před Cross klubem se díky příspěvku fanoušků promění na společensko-kulurní prostor foto: Cross klub

„Máme hroznou radost, že se zapojilo tolik lidí. Je to pro nás malý zázrak. Teď musíme tvrdě makat,“ komentoval úspěch Tomáš Zdeněk z vedení klubu. Dosavadní betonové parkoviště před klubem se za vybrané peníze chystá přeměnit na prostor pro koncerty, divadlo či tématické festivaly. Probíhat by tam ale měly také workshopy, přednášky či autorská čtení.

Žluté trabanty táhnou. Na expedici vybraly za den 800 tisíc

Projekt Cross Square podpořilo celkem 1027 lidí, kteří poslali přesně 599 176 korun. Práce před budovou klubu již započaly. “Navezli jsme hlínu, vykopali beton, stavíme pódium. Letos plánujeme dokončit tak 70 procent,“ plánuje Zdeněk.

Portál Startovač je druhým největším svého druhu u nás. Loni přes něj lidé poslali projektům více než 19 milionů korun. Nejvíce vybral projekt Trabantem napříč Tichomořím. Celkem 3860 lidí na cestu a film poslalo 2,8 milionu korun, tedy téměř šestkrát tolik, než byl původně požadovaný půlmilion. Základní částku se podařilo vybrat za rekordních 24 hodin, milion pak za dva dny. Projekt DVTV extra pak vybral 2,2 milionu, původně přitom žádal o tři čtvrtě milionu korun.

Přes crowdfunding se hromadně financují nejrůznější projekty od uměleckých až po podnikatelské. Autoři představí svůj záměr a požadovanou částku. Veřejnost má pak většinou měsíc na to peníze na projekt posílat. Pokud se peníze nepodaří vybrat, peníze se vrací. Crowdfunding běží v Česku od roku 2011, největším portálem je u nás Hithit.cz.

Autor:
Témata: Trabant, Česko, YouTube

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!