Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Klubová událost roku: v Praze zahrají The National

Kultura

  13:00
Prahu čeká výjimečný klubový koncert. The National, jedna z nejúspěšnějších amerických indie-rockových kapel, která na západ od našich hranic vyprodává stadiony, vystoupí v Divadle Archa. Už teď si do svých diářů můžete zapsat datum 17. srpna.

The National foto: /www.americanmary.com

Během svého letního evropského turné vystupují věhlasní The National především na velkých festivalech, jako je třeba maďarský Sziget nebo britský Leeds. Vůbec poprvé však letos zavítají i do České republiky. Ve středu 17. srpna odehrají koncert v pražském Divadle Archa, kde budou mít fanoušci díky klubovému prostředí s hudebníky výjimečně těsný kontakt.

The National

Čtěte také


Kapela přijede do Čech představit zatím poslední album High Violet, které vyšlo na značce 4AD v květnu 2010. Nahrávka ihned získala nadšené reakce kritiků i fanoušků. V několika zemích album dosáhlo na zlaté prodeje, bylo nominováno na Brit Awards či MTV Performing Woodie a získalo ocenění Q award.



The National jsou inspirováni post-punkem, country-rockem či britpopem. Díky svému osobitému zvuku, kterému dominuje baryton zpěváka Matta Bermingera, bývají řazeni po bok takových kapel a hudebníků jako Arcade Fire či Sufjan Stevens. S těmi také často spolupracují.



Kapela se netají ani svými politickými názory. V roce 2008 podpořili kandidaturu Baracka Obamy -  jejich skladba Fake Empire se stala neoficiální hymnou jeho kampaně.

Vstupenky na pražský koncert jsou v prodeji od 12. dubna v Divadle Archa a síti Ticketpro za 920 korun. Více informací najdete na www.charm-music.cz.

The National

The National vznikli americkém státě Ohio v roce 1999 a brzy The Nationalzakotvili v newyorském Brooklynu. Kapelu tvoří zpěvák Matt Berminger, kterého na pódiu jistí dva bratrské páry: Aaron (kytara, baskytara, klavír) a Bryce Dessner (kytara) a Scott (baskytara, kytara) a Bryan Devendorf (bubny).

Svá první dvě dlouhohrající alba nazvali The National (2001) a Sad Songs For Dirty Lovers (2003). Po podpisu smlouvy s labelem Beggars Banquet v roce 2004 vydávají desku Alligator, která obsahuje také undergroundovou hymnu Mr. November a boduje především v žebříčcích kritiků. Postupně si také získávají pověst jako skvělá koncertní kapela. Dalšího alba Boxer se skladbami jako Fake Empire, Mistaken For Strangers a Start A War se prodalo třikrát více než těch předcházejících a dostalo se poprvé na prodejní hitparády. Díky němu se z undergroundové kapely stala velká indie hvězda.

Předskakovali Arcade Fire či REM, stali se headlinery velkých festivalů. Proslavili se také díky tomu, že se z jejich skladby Fake Empire stala neoficiální hymna kandidatury Baracka Obamy na prezidenta USA. Použil ji například pro TV spot Signs Of Hope And Change nebo jako hudbu během shromáždění v chicagském Grant Parku.

Autoři:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.