Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kněží pijí a znásilňují. Polský film trhá rekordy v návštěvnosti a rozděluje veřejnost

Kultura

  16:00
VARŠAVA - Film Klérus (Kler) režiséra Wojciecha Smarzowského je dramatem s dokumentárními prvky o zkaženosti polské katolické církve. Snímek již druhý týden ovládá kina a proti církvi se ozývají stále silnější hlasy.

Kněží nezřízeně pijí a souloží, alespoň podle filmu. Polský snímek Kler (2018). Režie: Wojciech Smarzowski. foto: KLER

Kněz alkoholik nutí svou mladičkou milenku jít na potrat. Další kněz pravidelně znásilňuje malého chlapce. Doplňuje je postarší duchovní, který se vyžívá v korupci a vydírání. Hlava skupiny, přisprostlý biskup, běžně kuje pikle s kmotry a mafiány. To jsou hlavní „hrdinové“ snímku Klérus, který nyní hýbe Polskem a nutí veřejnost přemýšlet.

Klérus se hned po premiéře na přelomu září a října dostal na špičku návštěvnosti polských kin. Od jeho premiéry ho vidělo téměř 3 miliony diváků, což z něj učinilo nejúspěšnější polský film všech dob na domácí půdě. Snímek doplňují skutečné výpovědi obětí a to mu dává dokumentární ráz.

S Eltonem ke hvězdám. Zpěváka si v životopisném filmu Rocketman zahraje Taron Egerton

Katolické církvi se pochopitelně její negativní zobrazení ve filmu nelíbí a snímek odsoudila s tím, že jde o „agresivní klerofóbii“. Je nicméně pravdou, že začátkem října byl v Poznani vynesen soud nad knězem, který unesl a znásilňoval třináctiletou holčičku. Šlo o přelomový verdikt, neboť soudce rozhodl v neprospěch katolické strany a nakázal kněz zaplatit odškodné.

Polská společnost se k církvi v souvislosti s obviněnými otáčí zády. Nedávný průzkum ukázal, že si 41 % Poláků myslí, že v katolické církvi je víc pedofilů než ve zbytku společnosti. Na počátku října média zveřejnila mapu všech 255 zneužití dětí kněžími v polské historii.