Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kniha O městech a lidech si dává za cíl dostal lidi z pohodlí domova na vzduch

Kultura

  20:00
Chomutovský soudce ve volném čase organizuje koncerty na nádraží. Manažerka cestovního ruchu zve na literární čtení u lázeňské kolonády a pedagožka opravuje zpustlou vodárenskou věž. Třiatřicet příběhů organizátorů kulturních a komunitních akcí z celé republiky obsahuje kniha O městech a lidech.

Vodárenská věž. Ve Vratislavicích nad Nisou řadu let fungovala továrna na koberce Ginzkey. Součástí areálu byla zauhlovací a vodárenská věž postavená v letech 1916 – 1919. Nyní se tam konají kulturní akce. foto: REPRO LN

Autorkou publikace O městech a lidech je kulturní manažerka Michaela Hečková, která pochází z Ostravy, studovala v Olomouci a v Brně, před šesti lety se přestěhovala do Prahy, kde pracovala pro galerie na předměstí metropole. „Vloni jsem strávila několik měsíců na cestách po celé republice a napadlo mě, že bych mohla příběhy organizátorů akcí sepsat. Zajímalo mě, jak se k těmto aktivitám dostali a co vše už zvládli,“ říká autorka knihy.

Vila Tugendhat slaví. K pětiletému vyročí otevření vyšla kniha

Její první cesta vedla do Ústeckého kraje, kde vyzpovídala Petra Karáska. Pětatřicetiletý soudce z Chomutova se vždy zajímal o dění v rodném městě, ale bavila ho také hudba, literatura nebo výtvarné umění. V roce 2004 zorganizoval multikulturní festival Cumbajšpíl, v následujících letech začal zvát do Chomutova kapely, které hrály na nádraží. Karásek také provozoval kulturní centrum v prostorách bývalého kina, a díky němu vzniklo místo, kam jezdily stovky nadšenců. „Mám tady v Chomutově rodinu, přátele, nemám důvod to měnit. Žil jsem v Plzni, pak v Praze, takže mám představu, jak fungují jiná česká města, a neláká mě odejít. Převážilo to, že nemusím být jeden z tisíce jako v Praze. Nemáš konkurenci. Na druhou stranu zase poprvé prokopáváš štoly stereotypů,“ říká Karásek.

Místo pro skejťáky. Šárka Hlaváčková organizuje kulturní akce v Litoměřicích a...
Akce v Opavě. Jan Kunze organizuje v Opavě koncerty, literární čtení i besedy...

Podobnou zkušenost má o generaci mladší architekt Jan Lebl, který si vyzkoušel, jaké to je, bořit mýty v malé vesnici Prameny ve Slavkovském lese u Mariánských Lázní. Každé léto tam jezdil na prázdniny, bydlel v chalupě po babičce. Od počátku mu bylo jasné, že nemá smysl radikálně měnit život v obci, kde žije sto obyvatel. Postupně však začal probouzel zájem místních o historii: přizval je, aby mu pomohli obnovit zpustlou náves, a zapojil je do diskusí o minulosti a budoucnosti této vesnice.

Věčné nadávání

Hečková v knize představuje několik typů organizátorů. Převládají příběhy mladých lidí, kteří odešli na studia mimo rodné město a po pár letech se vrátili. Jedním z takových příkladů je třeba Nikola Fialová Seifrtová, která z Teplic odjela do Prahy, studovala v Anglii a ve Francii. „Říkala mi, že už měla prostě dost toho věčného nadávání, že nic nejde. Začala organizovat sousedské akce v parku, který řada obyvatel Teplic vnímá jako problémový. Druhý typ organizátora představuje například pedagožka Jitka Jakubičková, která se přivdala do severočeských Vratislavic a zalíbila se jí zpustlá vodárenská věž. Předtím ve městě nebyly téměř žádné kulturní akce a Jitka se rozhodla, že to změní; pustila se do opravy historické věže, kde je dnes komunitní centrum,“ vysvětluje Michaela Hečková.

Snové příběhy o vybudování místa, kde budou koncerty, výstavy nebo literární čtení, však nemají vždy dobrý konec. Několikrát se v knize opakuje stejný scénář: organizátoři se nadchnou, shání peníze, zařizují rekonstrukci, slavnostně otevřou, ale pak je čeká to nejnáročnější: každodenní provoz. „Mysleli jsme, že rekonstrukce bude nejtěžší, jenže provozovat kamenný obchod, a ještě vymýšlet zajímavý program je sisyfovská práce,“ říká Tereza Bredlerová, která založila designový obchod v centru Karlových Varů. Podobnou zkušenost má dvaadvacetiletá Lucie Bílková z Českých Budějovic, která v roce 2015 otevřela kulturní centrum Sfinx v bývalé továrně na smaltované hrnce.

Všechno vypadalo nadějně: vyprodaný koncert skupiny Tatabojs, velký zájem o PechaKucha Night, o publikum nebyla nouze, ale pro Lucii byl každodenní provoz čím dál složitější, přišlo první udání na hluk a další stížnosti. „Beru to jako zkušenost k nezaplacení. Člověk si většinu věcí představuje jako nikdy nekončící srandu, ale najednou zjistíš, že pořádat koncert neznamená jenom si poslechnout oblíbenou kapelu, ale řešit ucpaný záchod během koncertu,“ vzpomíná Lucie.

Sázet jen na umění je málo

Texty Michaely Hečkové nabízí nejen zajímavé příklady z praxe, ale také velmi otevřená osobní svědectví organizátorů, kteří přišli nejen o iluze, ale leckdy i o víc. Nejlépe je tato životní změna popsána u příběhu pětačtyřicetileté Markéty Monsportové, která pracovala řadu let v cestovním ruchu v Mariánských Lázních. Během pár let se jí změnil celý život. Když odrostly děti, přemýšlela, co dělat ve volném čase. Fotila, chodila na keramiku, ale pořád to nebylo ono. Když potkala o generaci mladší partu nadšenců, konečně viděla, že by zvládla mnohem víc. Nyní dělá akce pro lidi, kterým je třeba o#dvacet míň.

Markéta ale rozhodně není sama, kdo v regionu něco podniká. „Takových lidí jsou desítky po celé republice. Málokdy si ale vystačí jen s kulturou, skoro vždy mají na programu taky mezigenerační akce. Sázet jen na umění je totiž málo. Leckdy je nejdůležitější dostat lidi ven, aby společně něco podnikli. Hostinu v ulicích, dětskou akci nebo besedu o minulosti obce,“ říká autorka knihy, kterou vydal spolek Piána na ulici. Publikace je v prodeji ve vybraných knihkupectvích.

Titulní strana knihy O městech a lidech, kterou vydal spolek Piána na ulici. Publikace je v prodeji ve vybraných knihkupectvích.

Michaela Hečková
O městech a lidech

336 stran
2016
Spolek Piána na ulici

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!