Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Knihou roku v tradiční anketě LN se stalo životopisné dílo o Ivanu Magorovi Jirousovi

Kultura

  20:30
PRAHA - Novinář Marek Švehla napsal nejhodnotnější knihu roku 2017. Jeho životopisné dílo o Ivanu M. Jirousovi zvítězilo ve 27. ročníku obnovené ankety LN Kniha roku.

Marek Švehla (uprostřed) přebírá od vedoucího přílohy Orientace LN Petra Kamberského (vlevo) cenu za první místo v anketě Kniha roku LN 2017. foto:  David Neff, MAFRA

Více čtěte v sobotních lidových novinách

Pořadí na dalších místech, rozhovor s vítězným Markem Švehlou i všech 192 odpovědí i s komentáři respondentů ankety najdete ve velké, dvanáctistránkové příloze sobotních Lidových novin.

Kniha roku LN, velká dvanáctistránková příloha.

Ivan Martin Jirous, jedna z nejvýraznějších postav české nejen undergroundové kultury, se potřetí vrací do čela ankety Kniha roku Lidových novin. V roce 1998 „Magor“ Jirous triumfoval souhrnným vydáním svých básní Magorova summa, v roce 2006 pak souborem Magorovy dopisy (listy z vězení, v němž seděl za totality celkem pětkrát) a letos, byť už ne coby autor, potřetí: knihou roku se stala monumentální životopisná studie Magor a jeho doba od novináře Marka Švehly.

Ačkoli se biografie dostala na pulty až poslední říjnový víkend a uzávěrka ankety byla o pouhých pět týdnů později, stala se jednou z nejvýraznějších událostí literární sezony. Magor získal 24 hlasů, což tuto knihu řadí na druhé místo v historii ankety.

Podle Marka Švehly, reportéra týdeníku Respekt, zůstává Jirous tajemnou figurou: „Například fakt, že přišel o svou ideální ženu – první manželku Věru – tím, že mu ji přebral jeho nejbližší kamarád Jiří Němec. Jirous se na něj přitom nejen nerozhněval, ale ještě víc se k němu poté přimkl. To jsou pozoruhodné okamžiky.“

Jak uctít Ivana Magora Jirouse? Marek Švehla, který vyhrál v anketě LN Kniha...
Jako v dobách undergroundu. Moderátorky ankety LN Kniha roku Johana Švarcová...

S neuvěřitelnou péčí o detail

192 odpovědí, z nichž jsou sestaveny výsledky

Lidové noviny letos oslovily na 400 respondentů – spisovatele, vědce, překladatele, kritiky, umělce, nakladatele, ekonomy, právníky i politiky – s prosbou, aby jmenovali jednu až tři letošní knihy, které považují ze své četby za nejhodnotnější. Hlasování se uzavřelo 30. listopadu 2017. Do té doby jsme obdrželi 192 odpovědí, z nichž jsou sestaveny výsledky.

Na titulu Švehlovy knihy je podstatná i jeho druhá část – „...a jeho doba“. Autor líčí Jirousův život v širokém kontextu kulturního a politického dění v tehdejším Československu. S až neuvěřitelnou péčí o každý detail provádí současného čtenáře vším podstatným, co se zejména během normalizace v neoficiální kultuře dělo a jak konkrétně postupovaly represivní složky státu.

Anketa Kniha roku Lidových novin vznikla v roce 1928 k desátému výročí republiky. Zanikla tak jako celý list po únoru 1948. Obnovena byla počátkem devadesátých let spolu s celými novinami.

Kniha roku je od svého založení anketou, v níž odpovídají výrazní lidé různých oborů od spisovatelů po bankéře, od literárních kritiků po politiky. Redakce letos oslovila na čtyři stovky respondentů, v termínu jich své odpovědi zaslala zhruba polovina a celkem zmínili přes tři stovky titulů.

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...