Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Knihovna Václava Havla chce otevřít pobočku v USA

Kultura

  17:00
PRAHA - Knihovna Václava Havla chce otevřít pobočku ve Spojených státech. Jak prozradil mluvčí knihovny Pavel Hájek, zřejmě to bude ještě letos. Havel byl v USA velmi populární. Během svého prezidentského úřadu i poté se přátelil například s tehdejší šéfkou diplomacie Madeleine Albrightovou či prezidentským párem Clintonových.

Václav Havel (5. října 1936 - 18. prosince 2011) foto: Ondřej Němec, Lidové noviny

Podrobnosti budou podle Hájka zveřejněny později. Knihovna, která sídlí v Praze, byla před lety založena po vzoru knihoven amerických prezidentů. Shromažďuje různé materiály o Václavu Havlovi.

ČTĚTE TAKÉ:

Po exprezidentově smrti na sklonku loňského roku se stala strážcem a vykonavatelem jeho odkazu, který podle zástupců knihovny nese vdova Dagmar Havlová. Instituce rovněž přebrala některé činnosti, které vykonávala Havlova kancelář.

Původní dramaturgické a programové schéma knihovna začala doplňovat o nové projekty, vázané na "ryze havlovská témata". Kromě vydávání knižních titulů půjde především o pořádání přednášek, studentských soutěží, scénických čtení a výstav.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Knihovna chce spoluorganizovat i akce s mezinárodním přesahem, jako jsou mezinárodní sympozia či umělecké a akademické projekty. Zdvihla se totiž velká vlna zájmu o Havlovo dílo, knihovna na to hodlá reagovat. Instituce by také chtěla působit jako hlavní informační centrum a kontaktní místo pro badatele. I proto chystá urychlení digitalizace archiválií.

Činnost knihovny sponzoruje nadace podnikatele Zdeňka Bakaly. Sídlí v Praze 2, v budoucnu je záměr, aby se přestěhovala na Hradčany do domu, který koupil Bakala. V plánu je teď jeho rekonstrukce.

Autoři: ,

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.