Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Knižní alternativa se sjede do Tábora. Chystá se festival Tabook

Kultura

  11:44
Už druhý ročník přehlídky malých nakladatelství začne ve čtvrtek 3. října na jihu Čech. Potrvá do soboty a nabídne nejen novinky z knižní produkce, ale i výstavy, setkání s autory, překladateli, ilustrátory a další doprovodný program.

Tabook představí také tvorbu Henniga WagenBretha foto: Reprofoto

Čtení, setkání nad novými knihami, diskuse, výtvarné dílny, divadla, přednášky i koncerty... To vše nabídne festival Tabook, který se letos tematicky zaměřuje na dvě hlavní témata: překladatelé a autorské obrazové knihy.

Nahlédnout do překladatelské dílny

Svou tvorbu na v Táboře letos představí například Věra Koubová a Petr Januš, autoři překladů knih Petera Handkeho Úzkost brankáře při penaltě a Velký pád.
Veřejnou diskusi a zároveň dílnu mladých překladatelů povede známá čeká překladatelka a literární kritička Jovanka Šotolová. Rozhovory jsou připraveny i dalšími významnými českými překladateli, například s Václavem Jamkem, Miroslavem Jindrou, Jiřím Pelánem nebo Blankou Stárkovou. 

Tabook představí také tvorbu Henniga Wagenbretha

Druhé téma letošního Tabooku je autorská obrazová kniha, což je žánr, který se Čechách vždy pěstoval spíše okrajově, přestože má své skutečné mistry žánru. V Evropě v posledních letech zažívá nebývalý vzestup, a to nejen v oblasti knih pro děti. "Snažili jsme se představit hostům Tabooku alespoň malou výseč z toho, co se děje v Německu, Francii a Polsku a samozřejmě i u nás v Čechách. Toto téma zastřešujeme výstavou špičkového tvůrce současné německé ilustrátorské a autorské scény, Henninga Wagenbretha a jeho studentů. V Čechách bude vystavovat vůbec poprvé," uvádějí pořadatelé.

Festival Tabook láká na knihy pro děti i dospělé

Číst bude Procházková, Šrámková nebo Václavek

Kromě těchto hlavních témat festivalu nabízí i bohatý program v přímé spolupráci s malými  nakladateli. Řada akcí se bude odehrávat v kavárnách, čajovně, městské galerii, knihkupectví Baobab a na moha dalších místech. Letos poprvé bude také veřejnosti zpřístupněná i technická památka: bývalá Trafostanici na břehu Jordánu. V ní budou vystavovat studenti a nakladatelé malonákladových knih a tisků. Nebude chybět ani program pro děti: výtvarné dílny a workshopy, divadelní představení a samozřejmě autorská čtení z nových knížek.

Na autorská čtení dorazí čada zajímavých autorů, například Lubomír Martínek, Lenka Procházková, Jana Šrámková, Vladimír Václavek, Petr Hruška, Renáta Fučíková a další.

Festival už druhým rokem organizuje nakladatelství Baobab a GplusG. Více o bohatém programu najdete na www.tabook.cz

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...