Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Komik Cosby a režisér Polanski byli vyloučeni z oscarové akademie

Kultura

  22:10
NEW YORK - Americká Akademie filmových umění a věd, která organizuje a uděluje Oscary, hlasováním vyloučila ze svých řad komika Billa Cosbyho a režiséra Romana Polanského. Oznámila to ve čtvrtek agentura AP. Cosby byl minulý týden shledán vinným ze znásilnění, Polanski byl v USA usvědčen ze sexu s nezletilou a v obavě ze stíhání před 40 lety Spojené státy opustil.

Bill Cosby v Norristownu již po druhé stanul před soudem ohledně případu znásilnění Andrey Constandové. foto: Reuters

O vyloučení obou umělců rozhodla v úterý rada guvernérů na základě nedávno revidovaného etického kodexu, napsala AP.

Osmdesátiletého Cosbyho porota v americkém Norristownu označila minulý týden za viníka znásilnění Andrey Constandové v roce 2004. Hrozí mu až deset let vězení. Cosby vztah s Constandovou přiznal, podle něho ale tato žena se sexuálním stykem souhlasila.

Filmová akademie je pod tlakem. Po Weinsteinovi má vyloučit Polanského a Cosbyho

Případ Constandové není jediným, který se proti Cosbymu objevil. Postupně se přihlásilo zhruba 50 žen, které tvrdí, že je Cosby v průběhu uplynulých desetiletí sexuálně napadl či znásilnil.

Polanski, který žije střídavě ve Francii a v Polsku, měl v roce 1977 v USA styk s nezletilou dívkou. Režisér tehdy uzavřel s prokuraturou dohodu, na jejímž základě si měl odsedět 90 dní. V cele však strávil 42 dní, načež utekl do Evropy v obavě, že soud případ znovu otevře a dospěje k přísnějšímu verdiktu. V USA je považován za uprchlého, Polsko koncem roku 2016 odmítlo Polanského do Spojených států vydat.

Loni v říjnu byl z Akademie filmových umění a věd vyloučen producent Harvey Weinstein, který se měl podle stížností jeho údajných obětí dopustit sexuálních útoků proti desítkám žen. Do té doby byl jediným vyloučeným z prestižní organizace herec Carmine Caridi, který musel v roce 2004 akademii opustit kvůli tomu, že svévolně distribuoval videa s filmy navrženými na ocenění.

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...