Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Komiksová cena Muriel podvanácté aneb Mašek vítězný

Kultura

  20:55
Praha - V Praze byly ve čtvrtek předány komiksové ceny Muriel za loňský rok. Celkem třikrát bodoval Vojtěch Mašek – v kategoriích Nejlepší scénář, Nejlepší komiksová kniha a Cena České akademie komiksu.

Ukázka z komiksu Sestry Dietlovy Vojtěcha Maška. foto: Vojtěch Mašek

Maškův úspěch samozřejmě nevyrostl na zelené louce. Tenhle scenárista a výtvarník, ročník 1977, se pohybuje v českém komiksu už víc než patnáct let. (Spolu)podepsaný je pak pod zhruba dvěma desítkami knížek – a podařilo se mu, nejčastěji ve dvojici s Džianem Babanem, zatím snad všecko, na co sáhl.

Potenciál předvedl poprvé v trilogii Sloni v Marienbadu (2004), Za vším hledej doktora Ženu (2006) a Poslední chobotango (2008), kde rozehrál přízračnou partii z odvrácené strany československých dějin v hlavní roli s nešťastným mutantem Damianem Chobotem. Dál spolupracoval třeba s kreslířem Jiřím Grusem na albu Ve stínu šumavských hvozdů (tady se národní buditelka Božena Němcová utkává s postavami jedné „zapomenuté“ mayovky; 2011), nebo se scenáristou Pavlem Kosatíkem; jejich titul 1952: Jak Gottwald zavraždil Slánského (2014) patří v desetidílné historické řadě Češi k těm jasně nejlepším. Za zmínku stojí i Maškův výtvarný potenciál. Do českého komiksu přivedl takzvanou postprodukci, pracovní metodu, kdy staré tiskoviny, ovšem náležitě výtvarně rozvinuté, ožívají v nových souvislostech – jako když člověk přikreslí státníkovi na novinové fotce brejle nebo knír.

Sestry na kanapi

Ceny Muriel si Vojtěch Mašek odnesl jednak za podíl na titulu Svatá Barbora, jednak za monumentální autorské album Sestry Dietlovy. Zatímco první kniha pracuje s vydatně medializovanou „kuřimskou kauzou“ (v níž se titulní Barbora vydávala chvíli za Aničku, chvíli za Adama), ta druhá otvírá ryze fikční, fantastický svět. Je to vlastně horor, děsuplná detektivka, kde Mašek zúročil své oblíbené literární motivy, vyrůstající z nereflektovaných dětských strachů a hlubinných úzkostí, například dvojí identita, vytěsňované vzpomínky, láska doslova až za hrob. Jisté „psychoanalytické“ vidění souvislostí, důkladné ponory do osobních dějin postav, obnažování příčin a následků je ostatně ve společném jmenovateli veškeré Maškovy práce, ať té slovem nebo obrazem. Jeho knižní počiny mají každopádně mimořádný potenciál, který přesahuje tuzemský kontext.

S Maškovými Sestrami Dietlovými se po stránce obsahové docela dobře rýmuje vítěz v kategorii Nejlepší překladový komiks, album zkušeného amerického autora Charlese Burnse Naposled, vydané v pražském Trysteru. Taky v téhle knize, ovlivněné vizualitou filmů Davida Lynche nebo Davida Cronenberga, jde o porouchaný vnitřní svět hrdiny, o nezpracovanou mocenskou přetahovanou s rodičovskou autoritou – prostě o to, jak užitečná je dávná Freudova pobídka k symbolické otcovraždě. Burnsův hrdina se propadá možná ještě hlouběji než „sestry Dietlovy“: prochází vyloženým očistcem, mizí na rubu skutečnosti, v postapokalyptické krajině obývané ohavnou, nemocnou civilizací, která funguje na principu obřího úlu. A podobně jako „sestry“ má i on před sebou jediný úkol: najít v těch halucinacích a šílených obrazech sám sebe.

Punťa, Biggles, chronoport

Muriel 2018 nezahrála naštěstí jenom na hororovou notu, v některých kategoriích (je jich celkem dvanáct) zazněly i úlevnější, dětské, potažmo mládežnické tóny. Cena České akademie komiksu (tedy té akademie, která Muriel od poloviny loňského roku spravuje) patří monumentální dvousvazkové knize věnované příběhůmrůžolící psí dvojky Punťa & Kiki; tu vylovili z dějin československého komiksu Pavel a Lucie Kořínkovi (Punťa: Zapomenutý hrdina českého komiksu). 

Do Síně slávy vešel kreslíř Jiří Petráček, proslavený seriály jako 13 ze Staré čtvrtiZkáza planety Země nebo Biggles, publikovanými časopisecky, hlavně na stránkách Ábíčka nebo Sedmičky. Honza Smolík pak zvítězil v kategorii Nejlepší komiks pro děti: Jeho seriál Inspektor Hopkins zasahuje šikovně míchá prvky detektivní, zábavné a poučné; hrdina je totiž vybaven „nejmodernějším parním chronoportem“ a má to štěstí, že se v dějinách nachomýtne vždycky tam, kde se něco důležitého semele.

To samé se dá říct o cenách Muriel, které byly letos předány v pražském kině Oko. Ten vzkaz je jasný: Muriel má ostrý zrak. Tedy aspoň pokud jde o současný komiksový provoz v Česku.

 Autor je členem České akademie komiksu.

Muriel 2018

1. Nejlepší komiksová kniha
Vojtěch Mašek: Sestry Dietlovy (Lipnik)

2. Nejlepší kresba
Marek Pokorný: Svatá Barbora (Lipnik)

3. Nejlepší scénář
Vojtěch Mašek za Sestry Dietlovy (Lipnik)

4. Nejlepší krátký komiks
Marek Rubec za Uprchlíci (Aargh! 17)

5. Nejlepší komiks pro děti
Honza Smolík: Inspektor Hopkins zasahuje (Pikola)

6. Nejlepší strip
Jan Pomykač: Pas faux pas (Komiksarium.cz)

7. Nejlepší překladový komiks
Charles Burns: Naposled (Trystero)

8. Nejlepší překlad
Michala Marková za Pečeme s Kafkou od Toma Gaulda (Plus)

9. Cena Magnesia za nejlepší studentský komiks
Kolektiv autorů: Šmelhaus (VŠUP)

10. Přínos českému komiksu
Pavel Kořínek, Lucie Kořínková: Punťa: Zapomenutý hrdina českého komiksu (1934–1942) (Akropolis)

11. Síň slávy
Jiří Petráček

12. Cena České akademie komiksu
Vojtěch Mašek, Marek Šindelka, Marek Pokorný: Svatá Barbora (Lipnik)

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...