Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Komiksová sobota v MeetFactory chystá bitvu i autora Daredevilu

USA

  15:00
PRAHA - V rámci festivalu Komiksfest proběhne v pražském klubu MeetFactory tradiční komiksová sobota. Ve třech sálech se tam budou konat různé programy pro fanoušky komiksů všech generací. Uskuteční se i komiksová bitva, pořadatelé pozvali české autory ze sdružení DRAWetc. do arény R.A.W. Art Wrestlingu, kde se utkají s legendou chorvatské nezávislé scény Igorem Hofbauerem nebo hlavním hostem festivalu Bulharem Alexem Maleevem.

Alex Maleev: Daredevil foto: Alex Maleev

Maleev se svou expresionistickou kresbou prosadil v USA v moderním superhrdinském komiksu Daredevil. Bitva bude zároveň návratem do předpočítačové, analogové doby a každý z tvůrců si vybere svou oblíbenou tradiční výtvarnou techniku. Výsledné kresby a malby pak budou v rámci večera vydraženy ve prospěch Lékařů bez hranic. Ti budou na KomiksFESTu představovat svůj interaktivní komiks Out of Somalia upozorňující na osud největšího světového uprchlického tábora Dadáb v Keni.

Dětské dílny s Renátou Fučíkovou a dalšími autory

Pod názvem Dětský KomiksFEST! je připraven speciální program pro nejmenší čtenáře, který proběhne od 10.00–13.00 hodin. Jeho součástí bude například Trpasličí dílna, ve které si děti budou moci vytvořit drsného skřeta, trpaslíka a tajemnou elfí kouzelnici ( pod vedením Karla Jerieho). Co je schováno pod kapotou automobilu a jak funguje motor, spojka a brzda, ukáže dětem Martin Sodomka, autor knih o tom, jak si postavit auto, motorku či letadlo. V dílničce Jakub a hvězdy si děti budou moci zkusít namalovat na nekonečné hvězdné mapě své vlastní souhvězdí - se spisovatelkou Renátou Fučíkovou. A to není zdaleka vše... 

V sobotu se uskuteční i křty komiksů, vyhlašování cen Muriel a Arnal, diskuse a autogramiády - od 19.00 proběhne beseda a autorgiáda s Alexem Maleevem, jedním z hlavních hostů festivalu. Maleevovi u příležitosti KomiksFESTu vychází pokračování slavné Vrány Jamese O´Barra s podtitulem Mrtvá doba. Svůj nový komiks Kdyby Kiwi mělo křídla představí Tomáš Ledecký, autobiografickou poetickou knihu Nejdůležitější věc na světě uvede Vhrsti a novinku Jelita pokřtí dan Černý. 

Komiksfest 2014

Festival má také novou programovou linii zaměřenou na nezávislé počítačové hry, pro zájemce je připraveno množství přednášek, workshopy i stánky nakladatelů. Festival pokračuje několika dalšími akcemi až do úterý, kdy ho zakončí vernisáž výstavy a koncert Jaromíra 99 od 19.00 v Galerii Můstek. Více o programuje na www.komiksfest.cz.

Autoři: ,