Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Komiksový útok na kasy. Black Panther je desátým nejvýdělečnějším filmem všech dob

Kultura

  18:00
Komiksový snímek Black Panther překonal hranici 500 milionů dolarů a stal se tak desátým nejvýdělečnějším filmem ve Spojených státech v historii. Stále rostoucí čísla návštěvnosti znamenají, že po žebříčku pravděpodobně ještě bude stoupat.

Chadwick Boseman jako komiksový Černý panter. Snímek Černý panter (2018). foto: MARVEL

Příběh Black Panthera sleduje T´Challu (Chadwick Boseman), nového krále technologicky vyspělého království Wakanda ležícího uprostřed Afriky. Wakanďanům se vede nadmíru dobře díky bohatým zásobám vibrania, téměř magického kovu, který uspíšil technologický růst. Odloučený T´Challa se do své země vrací téměř jako cizinec, musí totiž převzít trůn po svém zesnulém otci. Cestu mu ale zkříží zlý Killmonger (Michael B. Jordan), který má zálusk na trůn i samotné vibranium. Tento kov by se v nesprávných rukách mohl stát zkázou světa.

T´Challa (Chadwick Boseman) přilétá převzít trůn. Snímek Černý panter (2018).
Bojovat se musí, jinak by to ani v marvelovce nešlo. Snímek Černý panter (2018).

Snímek Black Panther z komiksové stáje Marvel překonal hranici 500 milionů dolarů a vyšoupl z desátého místa nejvýdělečnějších filmů Hledá se Dory (486,2 miliony dolarů). Čísla návštěvnosti stále rostou a tak je pravděpodobně jen otázkou času, kdy si Black Panther došlápne na Krásku a zvíře (504 milionů dolarů) a snímek Rogue One (532,1 milionů dolarů).

Úspěch ale Black Panther slaví po celém světě. Snímek má zatím celosvětový výdělek o něco méně než 1 miliardu dolarů. Kromě kasovního úspěchu má úspěch i u kritiky - na agregátním serveru Rotten Tomatoes má v současné chvíli 97%.