Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Koncert Kožené v Rudolfinu je zrušen kvůli onemocnění japonské klavíristky Učidaové

Kultura

  13:17
PRAHA - V sobotu večer měla poprvé jako rezidenční umělkyně jubilejní 120. sezony České filharmonie vystoupit ve Dvořákově síni Rudolfina světoznámá mezzosopranistka Magdalena Kožená. Doprovodit ji měla japonská pianistka Micuko Učidaová. Společně vystoupily v roce 2012. Pořadatelé oznámili, že koncert v Rudolfinu je zrušen kvůli onemocnění japonské klavíristky Učidaové. Peníze za vstupenky se budou vracet do 30. října.

Mezzosopranistka Magdalena Kožená (vpravo) vystoupila za doprovodu japonské pianistky Micuko Učidaové na Pražském jaru v roce 2012. foto: Lidové noviny

V sobotu měly v Praze představit tři desítky Schumannových, Dvořákových a Wolfových romantických písní a také Schönbergovy Kabaretní písně.

Kožená s Učidaovou spolupracuje už dlouho, jak uvedla před třemi lety v rozhovoru s ČTK, klavíristka je pro ni obrovskou inspirací. Dokáže podle Kožené rozehrát koncertní křídlo tak, aby znělo „jako celý orchestr“. Slavnou virtuosku pěvkyně považuje za jednu z pěti nejlepších klavíristek současnosti.Programy spolu zkouší s předstihem jednoho až dvou let, dává jim to prý mnohem větší svobodu. „Tentokrát jsme věděly, že chceme do programu zařadit nějakého Schumanna a písně Marie Stuartovny jsou výrazným pozdním Schumannem: velmi prosté, docela statické s jednoduchými podkreslujícími akordy, zároveň však neuvěřitelně silné, dramatické, smutné,“ uvedla Kožená ještě včera v tiskové zprávě.

Při rezidenci u českých filharmoniků Kožená měla v plánu zazpívat na pěti koncertech. Kromě zrušeného písňového recitálu ji čekají programy s orchestrem, komorním ansámblem, barokním souborem a swingovým bigbandem.

Jubilejní sezona ČF si podle jejího generálního ředitele Davida Marečka zaslouží svoji rezidenční umělkyni, je rád, že se jí stala právě Kožená. „Z jejích pěti vystoupení se obzvlášť těším na listopadový koncert s Českou filharmonií pod taktovkou jednoho z nejzajímavějších dirigentů mladé generace Roberta Ticciatiho,“ řekl ČTK Mareček.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!