Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Koncerty 2014: Halové jistoty i klubové radosti

Kultura

  14:00
V dosud potvrzené nabídce koncertů zahraničních interpretů populární hudby pro první pololetí 2014 opět převažují „zasloužilí umělci“. Ale nudit se nebudeme.

Justin Timberlake na slavnostním večeru American Music Awards foto: ČTK

K největším koncertním lákadlům i letos patří osvědčená jména Depeche Mode, Robbie Williams, Bryan Adams či Peter Gabriel. Interprety zkrátka volí diváci svými peněženkami a pořadatelé se v krizových dobách nepouštějí do velkých rizik. V kategorii koncertů ve velkých halách dojde i na premiéry Michaela Bublého či Justina Timberlakea, jištěné ovšem přesvědčivým komerčním potenciálem.

Po loňském úspěchu se Peter Gabriel v rámci stejného turné vrátí do ČR 13. května, ale tentokrát zazpívá v ostravské ČEZ aréně.

Bývá zvykem tropit si žerty ze zpátečnického domácího, respektive "východního" vkusu posluchačů, kteří si od pořadatelů koncertů nechají s oblibou servírovat hudbu se zenitem v 70. a 80. letech. Je to částečně nespravedlivé. Pokud hledáme viníky, pak jedině strůjce komunistického režimu a "stavitele" železné opony, která odstřihla mimo jiné i zásadní kus dějin populární hudby. Není divu, že si diváci doplňují mezery v koncertních zážitcích. Navíc zase tak velká mezera mezi zdejším a "západním" vkusem nezeje. Pravda, například Deep Purple (vrátí se i letos, 14. února zahrají v pardubické ČEZ areně a mají téměř vyprodáno) nebo Yes (30. května, Praha, Kongresové centrum) přežívají hlavně díky východním štacím. Ale pokud se podíváme na seznam celosvětově nejúspěšnějších turné loňského roku, ve kterém figurují Bon Jovi, Pink, Bruce Springsteen, Rihanna, Rolling Stones i Depeche Mode, nenajdeme rozdíl. Stejně jako u nás v posledních letech vedly v návštěvnosti buď legendy zúročující slavnou minulost, nebo monstrózní popová show, diskutabilní z hlediska vkusu.

Haly, království kasaštyků?

Ani popové představení s velkolepou výpravou nemusí představovat sázku na jistotu, odrazovat může už výše vstupného na technicky náročnou akci. V případě Justina Timberlakea, který vystoupí 3. června v pražské O2 areně, se však pořadatelé trefili do představ publika. "Hlavní úlohu hrály dvě věci. Timberlake má status ohromné popové hvězdy a hraje v Česku poprvé. Většina lístků se prodala během několika dní, zbývá pouze pár vstupenek do vyšších pater," potvrdil Petr Novák ze společnosti Live Nation.

Robbie Williams vystoupí 26. dubna v pražské O2 areně.

Osvěžení může popovým fanouškům přinést i vystoupení Michaela Bublého (24. ledna, Praha, O2 arena). Nejenže půjde o podívanou s ohebnými tanečníky a efektními světélky, Bublé pamatoval i na humor a jeho repertoár opravdu swinguje, zaujmou zvláště skladby provedené s vokální kapelou. Na podobných kamenech, především na "starosvětském" swingu, postaví koncert i Robbie Williams (26. dubna, Praha, O2 arena). Podoba show navícmůže překvapit. Půjde teprve o druhou zastávku turné, premiéra proběhne den před pražským termínem v Budapešti.

Nevadí, že Nine Inch Nails navštívili česko několikrát. Poslední album Hesitation Marks patří k jejich nejpřesvědčivějším a 20. června v pražské O2 areně se frontman Trent Reznor s kapelou pokusí dokázat, že alternativní rock (alternativou míníme opozici k líbivé hitovosti, nikoliv nutně "menšinovost") lze důvěryhodně hrát i ve velkých halách.

Ani repete Petera Gabriela není na škodu. Po loňském úspěchu se Gabriel v rámci stejného turné vrátí do ČR 13. května, ale tentokrát zazpívá v ostravské ČEZ aréně. Nelze zpochybňovat muzikantské mistrovství principála i všech hudebníků, stejně jako nadčasovost písní z alba So (1986), které tvoří základ programu. Jako zajímavou doplňkovou lekci z dějin rocku můžeme brát vystoupení kytaristy Stevea Hacketta, někdejšího Gabrielova hudebního partnera, které proběhne 6. května v pražské Lucerně. Hackett připomene nejstarší "gabrielovský" materiál z let, kdy spolu hráli v kapele Genesis.

Vybrané koncerty 2014

LEDEN:
22. 1. Slim Cessna’s Auto 
Club, Praha, Lucerna 
Music Bar 
24. 1. Michael Bublé, Praha, 
O2 arena 
24. 1. Trans Siberian Orchestra, 
Praha, Kongresové 
centrum 
ÚNOR:
9. 2. Ennio Morricone, Praha, 
O2 arena 
10. 2. Depeche Mode, Praha, 
O2 arena 
6. 2. One Republic, Praha, 
Incheba Arena 
16. 2. John Mayall, Praha, Archa 
24. 2. Trilok Gurtu, Praha, 
Palác Akropolis 
25. 2. Idan Raichel, Praha, 
Lucerna Music Bar 
28. 2. Simple Minds, Praha, 
Incheba Arena 
BŘEZEN:
6. 3. Ana Calvi, Praha, 
Lucerna Music Bar 
27. 3. Yasiin Bey aka Mos Def, 
Praha, Lucerna Music Bar 
DUBEN:
2. 4. Tanya Tagaq, Praha, 
Palác Akropolis 
26. 4. Robbie Williams, Praha, O2 
KVĚTEN:
6. 5. Steve Hackett, Praha, 
Lucerna 
13. 5. Peter Gabriel, Ostrava, 
ČEZ aréna 
30. 5. Yes, Praha, 
Kongresové centrum 
ČERVEN
3. 6. Justin Timberlake, Praha, 
O2 arena 
11. 6. Tori Amos, Praha, 
Kongresové centrum 
18. 6. Bryan Adams, Brno, 
Velodrom 
20. 6. Nine Inch Nails, Praha, 
O2 arena 

Vkusnou reminiscenci nabídnou také Simple Minds 28. února v pražské Incheba Areně. Ale když už jsme u akcí pro pamětníky, stále trvá jedna obří absence. Nikdo zatím nezlákal do Česka The Who, z jejichž hudby vycházel hard rock, punk, garážový i indie rock. Přitom pozůstalí původní členové vyhrožují, že následující turné, snad v roce 2015, bude poslední.

Velcí v menším

Retro koncerty u nás zabírají i na klubové úrovni. Ctitele rockové historie zaujme třeba vystoupení spolutvůrců soundu 60. let Vanilla Fudge (23. března, Praha, Nová Chmelnice a 25. března, Brno, Melodka), zvláště když v sestavě skupiny setrvávají tři ze čtyř zakládajících členů. Ale v klubové sféře má šanci mnohem širší spektrum žánrů a plejáda muzikantů lákajících sice jen úzce vyhraněné publikum, ovšem velkých po umělecké stránce.

Erik Truffaz se do Česka vrací často, ale vždy trochu jinak.

I když Erik Truffaz je u nás smažený dušený, pokaždé přiveze trochu jinou hudbu. Experimentující trumpetista tentokrát (6. února) poprvé přijede do pražské Akropole v projektu s mexickým zvukovým kouzelníkem Murcofem, který ovládá nejen elektroniku, ale i violoncello. Fascinující fúzi jazzu, rocku, blízkovýchodní hudby a hip hopu v Akropoli 13. dubna zopakuje Ibrahim Maalouf. World popovou melodickou vznešenost nabídne 25. února v pražském Lucerna Music Baru izraelský hitmaker Idan Raichel, známý u nás díky zdařilému vystoupení na Colours of Ostrava 2007. 27. března, také v LMB, nahradí zrušený loňský koncert Yasiin Bey neboli raper Mos Def. A tak dále. Seznam by mohl pokračovat dlouho a další jména přibývají.

Tori Amos představí v Praze nové album Unrepentant Geraldines.

Netřeba dodávat, že velkou naději na zajímavou hudbu skýtají velké festivaly, které si mohou dovolit – po zajištění hlavních hvězd – zastřešit řadu neokoukaných jmen. Kdo chce objevovat nové hudební zážitky, nepřijde zkrátka ani letos. Navzdory převládajícím, vesměs milým jistotám.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...