Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Získá po ceně UNICEF Marhoulovo Nabarvené ptáče i Zlatého lva? Benátský festival dneškem vrcholí

Kultura

  10:56
Benátky - V Benátkách v sobotu večer končí 76. ročník mezinárodního filmového festivalu. Mezi 21 uchazeči o hlavní cenu, Zlatého lva, je snímek českého režiséra Václava Marhoula Nabarvené ptáče. Příběh malého chlapce procházejícího hrůzami druhé světové války zaujal kritiky a v pátek získal od studentské poroty ocenění Film pro UNICEF.

Fotografie z natáčení filmu Nabarvené ptáče (2019) Režie: Václav Marhoul. foto: BIOSCOP

PRVNÍ DOJMY: Lidé prchali z promítání. Nabarvené ptáče zanechalo v Benátkách nesmazatelnou stopu

Zatím posledním českým filmem v hlavní soutěži v Benátkách byl v roce 1994 snímek Jiřího Menzela Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina. Hlavní ocenění na italské filmové přehlídce získal v roce 1947 český film Siréna režiséra Karla Steklého.

Snímek Nabarvené ptáče (2019). Režie: Václav Marhoul.
Fotografie z natáčení filmu Nabarvené ptáče (2019) Režie: Václav Marhoul.

Drama Nabarvené ptáče letos o Zlatého lva soupeří s takovými díly jako The Laundromat (Prádelna) amerického režiséra Stevena Soderbergha o skandálu kolem Panamských dokumentů (Panama Papers), Guest of Honour (Čestný host) o ženě pátrající po pravdě o minulosti Kanaďana Atoma Egoyana nebo Om det oändliga (O nekonečnosti) švédského filmaře Roye Anderssona.

Drama jak od Tarkovského, nebo banální pornografická vize? Zahraniční recenze Nabarvené ptáče vesměs chválí

Letošní přehlídka byla podle agentury AFP charakteristická filmy, které se pokoušely o rekonstrukci různých událostí - od J ?accuse Romana Polanského o Dreyfusově aféře po dokument o požáru, při kterém v rumunském nočním klubu v roce 2015 zemřelo 64 lidí. „Je to návrat k realismu ve filmu,“ uvedl ředitel přehlídky Alberto Barbera.

Režisér Václav Marhoul.

Na benátském festivalu se kromě toho představila řadu filmů odehrávajících se na Blízkém východě nebo v Evropě, které nejsou oproti minulosti natočeny v angličtině. „Filmaři dali přednost autentičnosti,“ uvedla AFP. Kromě J ?accuse natočeného ve francouzštině to byl například snímek francouzsko-řeckého režiséra Costy-Gavrase o dluhové krizi v Řecku v roce 2015, natočený převážně s řeckými herci v jejich rodném jazyce.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!