Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Konec jedné tradice. Pulitzerovu cenu za hudbu si odnesl rapper Kendrick Lamar

Kultura

  14:00
LOS ANGELES - Pulitzerovu cenu za hudbu dostal rapper Kendrick Lamar za své nové album Damn. Tato cena se do této doby každoročně udělovala interpretům vážné hudby nebo jazzu.

Kendrick Lamar s letošní Grammy za nejlepší rappové album. foto: ČTK

Pulitzerova cena se kromě žurnalistiky a publicistiky uděluje i v sedmi uměleckých kategoriích. Letos se ale ceny dočkaly jednoho velkého překvapení- cenu si poprvé v historii odnesl interpret „mainstreamu“, rapper Kendrick Lamar. Pulitzerova cena za hudbu se poprvé udělovala v roce 1943. Od té doby jejími držiteli byli výhradně interpreti vážné hudby nebo jazzu. Tito interpreti většinou komerčně neprorazí a jsou tak jen „hudbou pro zasvěcené“. Lamarovo vítězství je tak bráno jako přelomové.

„Mistrovská sbírka písní sjednocená autenticitou použitého jazyka a rytmickou dynamikou, která nabízí zachycené působivé střípky zachycující složitost moderního amerického života,“ popisuje Pulitzerova komise Lamarovo album Damn.

Kendrick Lamar ovládl MTV 2017, nejlepším nováčkem se stal Khalid

Kendrick Lamar, stejně jako všichni další ocenění, si odnesl finanční za 15 tisíc dolarů (zhruba 306 tisíc korun). Jedinou výjímkou je Pulitzerova cena za službu veřejnosti (Public Service), kde si výherce odnáší zlatou medaili.

Kendrick Lamar je dnes již třicetiletý rapper z amerického města Compton. Za svoji zatím nedlouhou kariéru získal již úctyhodných dvanáct hudebních cen Grammy. Teprve v roce 2012 mu vyšlo jeho první plnohodnotné album Good Kid, m.A.A.d City, které ho rázem vyneslo mezi hip-hopovou špičku. Na to následovalo neméně úspěšné album To Pimp a Butterfly v roce 2015. V poslední době na sebe upozornil hlavně autorstvím soundtracku k oceňovanému komiksovému filmu Black Panther.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...