Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Konec schůzkám v hotelových pokojích. Nové směrnice mají zabránit sexuálnímu obtěžování

Kultura

  16:00
LOS ANGELES - Americké herecké sdružení (Screen Actors Guild of America) vydalo nové směrnice, které mají zamezit schůzkám producentů a herců v hotelových pokojích a jiných „rizikových místech“. Nařízení mají zabránit dalším případům sexuálního obtěžování.

Harvey Weinstein na 89. ročníku udílení Oscarů. foto: Reuters

„Jsme odhodlaní postavit se situaci, která umožnila sexuálním predátorům zneužívat umělce za zavřenými dveřmi pod zástěrkou pracovní schůzky,“ říká Gabrielle Carterisová, prezidentka unie SAG-AFTRA, která spojuje americké herecké sdružení (SAG) a americkou federaci televizních a rozhlasových umělců (AFTRA).

Bojovník za práva žen, magnát Weinstein, obviněn ze sexuálního obtěžování

Nová směrnice (guideline) se snaží zabránit schůzkám v hotelových pokojích, soukromých rezidencích a jiných „rizikových místech“. Kdyby nebyla jiná možnost, tak směrnice specifikuje, že schůzce musí být přítomna třetí „podpůrná“ (support) osoba. Postižení, kterým je takové setkání nabízeno, budou moct vše nahlásit přímo unii.

Nařízení navazuje na kodex profesního chování (code of conduct), který organizace vydala v únoru. „O všech profesionálů, včetně členů SAG-AFTRA, se očekává, že se vyvarují sexuálnímu obtěžování a pomohou tuto zhoubu z branže odstranit,“ zní v oficiálním prohlášení SAG-AFTRA.

Směrnice reagují na vlnu nařčení ze sexuálního obtěžování v Hollywoodu. Vše začalo u producenta Harveyho Weinsteina v říjnu loňského roku. Nařčenými byli nakonec například herec Kevin Spacey, komik Luis C. K. nebo filmař James Toback. V reakci vznikla kampaň #MeToo.

Harvey Weinstein v roce 2010.
V současné době De La Huerta točí především nezávislé filmy.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!