Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Výročí objevu LSD oslaví v Ostravě výstavami, koncerty i přednáškami Stanislava Grofa

Kultura

  10:00
Přesně před 75 lety náhodou objevil švýcarský vědec Albert Hofmann psychedelické účinky LSD. Jak od té doby ovlivnilo jedno z nejsilnějších psychedelik společnost, připomene třídenní konference 75 let LSD ve vědě a umění, která proběhne od 4. do 6. května v Ostravě na Landeku. Nabídne přednášky, výstavu a hudební i filmový program. Hlavní hvězdou bude světoznámý psychiatr českého původu Stanislav Grof.

Obraz namalovaný pod vlivem LSD (ilustrační snímek) foto: archiv

Jak LSD ovlivňuje kreativitu, jak reagují na psychedelickou zkušenost profesionální malíři, co se dělo během výzkumů LSD v 60. a 70. letech, jak psychedelická terapie mění vědecké paradigma a kteří laureáti Nobelovy ceny připisují své objevy účinkům LSD – těmto a dalším tématům se bude během osm hodin přednášek věnovat Stanislav Grof.

Výsledky současných výzkumů práce s psychedelickými látkami a mimořádnými stavy vědomí pak na konferenci představí čeští odborníci z Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ), České psychedelické společnosti a Mezinárodního transpersonálního centra Holos, které celou akci 75 let ve vědě a umění pořádá.

Součástí konference je také bohatý kulturní program. Unikátní výstava obrazů, jejichž tvorba byla ovlivněna LSD, představí deset umělců včetně např. surrealisty Romana Erbena. Vůbec poprvé pak budou v rámci veřejné expozice k vidění archiválie z dob výzkumů LSD v 60. letech, které zapůjčí Masarykův ústav a Archiv Akademie věd ČR.

Sobotní odpoledne bude patřit filmu Bufo Alvarius – The Underground Secret a novému fenoménu, nejsilnějšímu známém přírodním psychedeliku 5-MeO-DMT, který produkuje žába ze sonorské pouště. Diskuze po projekci se zúčastní kromě tvůrců premiérově také hlavní hvězda dokumentu - Stanislav Grof. O filmu více zde.

A chybět na akci 75 LSD ve vědě a umění pochopitelně nebude ani hudba. V pátek večer zahraje ambientní multiinstrumentalista Maok, v sobotu pak prostor bývalé kompresorovny rozproudí skupina Létající koberec za doprovodu videomappingu P.L. Kopeckého a následná psytrance party.

Konference se odehraje v prostředí přírodního lesoparku Landeku v Ostravě - v budovách hornického muzea ve stylu tovární secese. Přímo v areálu vznikne pro účastníky stanové městečko, možnost ubytování je ale i v blízkých hotelech.

Autor: