Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Konzervatoř má nové křídlo za 3 miliony

Kultura

  17:08
PRAHA - Pražská konzervatoř představí ve čtvrtek 31. března ve svém novém koncertním sále exkluzivní koncertní křídlo značky Steinway. Slavnostním koncertem bude provázet herec a moderátor Marek Eben. Nejstarší konzervatoř ve střední Evropě si již tři roky připomíná 200. výročí založení školy a 24. dubna uplyne 200 let od zahájení výuky. O dva dny později, 26. dubna, se uskuteční den otevřených dveří a setkání absolventů.

Nové křídlo pražské konzervatoře foto: www.steinway.com

"Jestli něco v novém koncertním sále chybělo, tak to byl klavír. Přestože máme režii, světla, vše, jak má být, nemohli jsme si dovolit vybavení nástrojové - varhany a klavír. Varhany však zůstávají výzvou do budoucna," řekl zástupce ředitele školy Ladislav Horák.

Křídlo zaplatila Jednota pro zvelebení hudby v Čechách
Křídlo Steinway model D-274 je vhodné jak pro klavírní recitály a klavírní koncerty s orchestrem, tak pro výuku. Nástroj v hodnotě 3,2 milionu korun pořídila škola díky Jednotě pro zvelebení hudby v Čechách.

Na koncertu se představí například nejlepší studentka Pražské konzervatoře v oboru klavír Andrea Vavrušová, Matyáš Novák - objevený talent festivalu Mladý klavír i duo Ivan a Lukáš Klánští. Ve druhé části večera zahraje Symfonický orchestr Pražské konzervatoře pod vedením Miriam Němcové symfonické básně Vltava a Z českých luhů a hájů z cyklu Má vlast. Těleso se v současné době připravuje na prestižní zahájení festivalu Pražské jaro, čímž vyvrcholí oslavy výročí.

Rekonstrukce konzervatoře
Konzervatoř prošla v nedávné době rozsáhlou rekonstrukcí. Letos ve dvoře budovy Na Rejdišti otevřela novou koncertní síň s kapacitou 333 míst, jejíž výstavba stála 80 milionů korun. Společné zázemí má i s novým divadelním sálem školy.

Kromě těchto míst budou moci zájemci na dni otevřených dveří nahlédnout například i do nového nahrávacího studia. "Budou moct navštívit jak zkoušku symfonického orchestru, tak představení divadla a hodiny," poznamenal Horák.

Výročí zahájení výuky připomene i pamětní stříbrná mince, kterou vydá Česká národní banka. Platidlo o nominální hodnotě 200 korun s vyobrazeními hudebních nástrojů se začne prodávat od 30. března.

Antonín Dvořák

Výročí Pražské konzervatoře, jejímž nejslavnějším ředitelem byl Antonín Dvořák, bylo zařazeno mezi světová výročí UNESCO na rok 2011. Vedle muzikantů, zpěváků, skladatelů a dirigentů je výuka zaměřena také na dramatické a baletní umění. Pražská konzervatoř je rozdělena na 18 oddělení. Má vlastní symfonický, smyčcový a dechový orchestr, řadu komorních souborů různého obsazení a činoherní soubor. V letošním školním roce studuje na škole okolo 570 českých a 40 zahraničních studentů vedených více než 230 profesory.

Autor: