Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Nové varhany přivítal v Brně zaplněný chrám lidí. Staré zničila bomba

Kultura

  7:00aktualizováno  12:00
BRNO - Nové varhany za 35 milionů korun budou sloužit při mších, koncertech i festivalech v kostele Nanebevzetí Panny Marie v centru Brna. Původní nástroj zničila za války bomba.

Nové varhany v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Brně. foto: ČTK

Zvukem a provedením se nové varhany řadí mezi nejkvalitnější a nejmodernější v Česku a při dobré péči budou sloužit 200 let, uvedl Jan Martin Bejček z nadačního fondu Campianus. Nedělní žehnání a slavnostní předání varhan si nenechaly ujít stovky lidí.

ČTĚTE TAKÉ:

Slavnost připadla na svátek Petra a Pavla, patronů brněnské diecéze. Diváků předání varhan bylo tolik, že velký jezuitský chrám zcela zaplnili. Akci předcházelo vyzvánění zvonů. Skutečně špičkové koncertní varhany milovníci duchovní hudby nenajdou v žádném jiném brněnském chrámu či sálu. I proto získal mezinárodní projekt na stavbu koncertních varhan podporu města, kraje, Evropské unie i stovek drobných dárců.

Žehnání a slavnostní předání varhan si nenechaly ujít stovky lidí.

Adoptované píšťaly

Původní barokní varhany v jezuitském kostele zničila v roce 1944 letecká bomba, od té doby stál na kůru provizorní nástroj. Potřebné desítky milionů na nový získával nadační fond z dotací i drobných darů.

Zájemci mohou stále přispívat na celý rejstřík nebo některou z 3483 píšťal a stát se tak navždy "kmotrem" jednoho tónu královského nástroje. Zatím si lidé podle Bejčka adoptovali více než polovinu píšťal.

Nástroj je věnovaný památce anglického mučedníka Edmunda Kampiána, jenž v brněnské jezuitské koleji studoval. Varhany jsou dílem švýcarské dílny Hermanna Mathise, která své mistrovské práce zanechala v Sixtinské kapli ve Vatikánu, mnoha evropských městech, ale také třeba v Japonsku.

Celkem si vyžádaly 2,5 roku práce. Svým zpracováním barevně ladí s freskovou výmalbou chrámu, provedení je však moderní, neimituje barokní nástroje.

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!