Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Krajčo, Bárta, Dyk a další. Na pražské Kampě zazní benefiční Koncert pro Moravu, přímý přenos vysílá ČT

Zdevastované domy v Mikulčicích na jižní Moravě, kudy se ve čtvrtek prohnala bouře a tornádo. (27. června 2021) foto:  Petr Topič, MAFRA

Praha - Na pražské Kampě ve středu zazní Koncert pro Moravu. Benefici na pomoc vesnicím, které zasáhla minulý týden na jihu Moravy silná bouře s tornádem, pořádá Česká televize (ČT), přímý přenos odvysílá od 20:10. Na koncertu vystoupí například Dan Bárta, Richard Krajčo, Vojta Dyk, Čechomor či Hana a Petr Ulrychovi. Diváci budou svědky originálního propojení kapel a interpretů. Pěvec Adam Plachetka vystoupí s cimbálem nebo společně zahrají Buty s kapelou Mňága a Žďorp.
  7:30

Více než hodinovým programem, který divákům pomocí živých vstupů i záběrů z dronu zprostředkuje i aktuální situaci na jihu Moravy, provede dvojice moderátorů Světlana Witowská a Daniel Stach.

ČT pořádá koncert na podporu Charity ČR, která je největším nestátním poskytovatelem sociálních služeb a která začala v zasažené oblasti pomáhat bezprostředně po řádění živlu. Bouřky zasáhly jih Moravy minulý čtvrtek, na Hodonínsku a Břeclavsku poničily asi 1200 domů a vyžádaly si šest lidských životů.

Místní část Hodonína Pánov byla též zastižena tornádem. Dobrovolníci tu odklízí...
V Mikulčicích na jižní Moravě pokračuje odklízení trosek a sutin zničených domů...

„Role České televize je v případě takto mimořádných událostí především informační. Kromě informování ale umíme i velmi efektivně pomáhat, a proto jsme okamžitě začali připravovat benefiční koncert na podporu Charity ČR, jehož výtěžek poputuje na pomoc obyvatelům postižených oblastí,“ uvedl generální ředitel ČT Petr Dvořák.

 Přispět na pomoc obcím postiženým tornádem je možné pomocí dárcovské SMS ve tvaru DMS PROMORAVU 30 nebo DMS PROMORAVU 60 nebo DMS PROMORAVU 90 na telefonní číslo 87777, více na darcovskasms.cz. Nebo darem na sbírkový účet 4211325188/6800, variabilní symbol 2002. Aktuality a další možnosti podpory jsou k dispozici na webu pomoctornado.charita.cz.

Autor: