Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Králem majálesu byl zvolen slovenský student VŠE Toporini I.

Kultura

  22:12
PRAHA - Poslechnout si známé hudební skupiny, posedět a pobavit se s přáteli, a oslavit tak studentský svátek majáles přišli dnes do pražského parku Stromovka studenti vysokých a středních škol i další milovníci dobré zábavy. Hlavním bodem programu již šestého ročníku akce koncipované jako velký open air festival byla volba krále majálesu. Stal se jím student pod pseudonymem Toporini z Vysoké školy ekonomické.

Králem Majálesu 2010 se 30. dubna v Praze stal student Vysoké školy ekonomické Peter Topor (Toporini I.) foto: ČTK

Letošní ročník jarního studentského svátku přilákal zřejmě rekordní počet lidí. Po 20:00 jich bylo v areálu podle pořadatelů na 15 000, další ještě během večera přicházeli. Pořadatelé se od začátku netajili tím, že by chtěli překonat rekord v návštěvnosti.

"Chtěli bychom překonat majálesový rekord v návštěvnosti," řekl mluvčí majálesu Martin Benda. Ten dosavadní drží podle něj plzeňský majáles, na nějž minulou sobotu zavítalo 12 000 lidí.

"Počasí nám hraje do not, protože má být nejteplejší den v tomto týdnu. Podle předpovědi sice má přijít bouřka, ale až v noci," konstatoval odpoledne Benda.

"Přišli jsme se sem hlavně pobavit, poslechnout dobrou hudbu a dát si pivo," řekl jeden ze skupinky studentů VŠE. Hlavním hudebním lákadlem pro ně bylo vystoupení písničkáře Xindla X.

Pouze vysokoškoláci

Nabitý program

Hudební vystoupení se letos poprvé odehrávala na třech scénách. Hlavním lákadlem pražského majálesu byly skupiny Kryštof, Monkey Business nebo slovenští Horkýže Slíže.

Zkrátka nepřišli ani příznivci Support Lesbiens, Vypsané fiXy, Mig 21, Ivana Mládka nebo Sto zvířat, zahrály též studentské kapely. Své aktivity představila i řada studentských spolků a sdružení.

Nový král majálesu Toporini vzešel ze čtveřice kandidátů, mez nimiž byly dvě dívky. Uchazeči a uchazečky o královský titul museli se svou družinou představit divákům svůj volební program na příští rok a utkat se v silové, vědomostní a volné disciplíně.

Něžné pohlaví zastupovala studentka Českého vysokého učení technického s přezdívkou Wendylátorka, barvy Karlovy univerzity hájila Heda I. a Českou zemědělskou univerzitu kandidát vystupující pod jménem Orálík XIII. Mezi kandidáty však chyběli uchazeči z řad středoškoláků. "Bohužel nemáme kandidáty za střední školy, což nás mrzí," postěžoval si Benda.

Nového vládce majálesu korunoval rektor ČVUT Václav Havlíček. Na hlavu mu posadil fialovou korunu vyrobenou z nabarvených větví stromů se slovy: "Předávám ti vládu i nad všemi pedagogy, s kterými je občas třeba zatočit".

Králem Majálesu 2010 se 30. dubna v Praze stal student Vysoké školy ekonomické Peter Topor (Toporini I.). Symbolický klíč od Prahy mu předal primátor Pavel Bém (vlevo)

"Bavme sa teď a bavme sa aj po celý rok," pronesl čerstvě korunovaný král Toporini. Kromě královské koruny mu bylo odměnou i 5000 korun, bečka piva a "věčná sláva".

Král majálesu zároveň převzal od pražského primátora Pavla Béma symbolický klíč od bran města. Ten po celý rok spravoval loňský král Dejdárek, který dnes Bémovi klíč vrátil. "Předávám ti vládu nad hlavním městem Prahou, spravuj jej se zodpovědností a láskou," řekl primátor novému králi.

Autoři: ,

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...