Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Králíci hledají nové útočiště. Seriálová adaptace Daleké cesty za domovem láká na hvězdné obsazení

Kultura

  16:00
Klasický příběh Daleká cesta za domovem (Watership Down) spisovatele Richarda Adamse byl již zfilmován několikrát. S nejnovější adaptací přichází BBC a Netflix. Hlasy animovaným králíčkům propůjčili například Ben Kingsley, James McAvoy, John Boyega nebo Taron Egerton. Minisérie o čtyřech dílech měla celosvětovou premiéru 22. prosince.

Nenechte se zmást, tohle není žádná pohádka. Seriál Daleká cesta za domovem (2018). foto: BBC

Na anglických loukách žije společenství králíků. Když je ale jejich nora ohrožena, musí ušáci utéct a najít si pro sebe nový domov. Králík je ale zvíře, kterému neustále hrozí nějaké nebezpečí. Proto musí celé společenství držet pohromadě, pokud má jejich výprava dojít zdárnému konci. 

Panství Downton srdečně zve hosty. Snímek podle populárního seriálu představuje ukázku

Jako předloha seriálu slouží stejnojmenný román Richarda Adamse z roku 1972. I přes to, že jsou hlavní hrdinové chundelatí králíci, nejde v tomto případě o příběh pro děti. Adams ve svém prvním a zároveň nejúspěšnějším románu pro společenství králíků vytvořil mytologii, kulturu i jejich vlastní jazyk (anglicky se mu říká lapine). 

O režii se postaral Noam Murro (300: Vzestup říše, Samotář). Autorem adaptovaného scénáře je pak Tom Bidwell (Eastenders, Katy). Úvodní skladbu nazpíval Fire On Fire zpěvák Sam Smith.

První velkou adaptací Daleké cesty za domovem byl animovaný celovečerní film z roku 1978. Mezi roky 1999 až 2001 vysílala seriál britská televize CITV. 

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!