Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Králové žijí na zámku. Autor televizních seriálů Jan Míka slaví 70 let

Kultura

  16:00
Scenárista a spisovatel Jan Míka, který se narodil 4. prosince 1947, se proslavil zejména jako autor televizních seriálů. Zaujal hned svým prvním seriálem Život na zámku (1995) o životě obyčejné rodiny Králových, která v restituci získala zámek, později napsal (většinou v tandemu s režisérem Jaroslavem Hanušem) seriály Šípková Růženka, Náměstíčko, Náves, Příkopy či Cukrárna.

Seriál České televize Život na zámku. foto: Pressdata

Rodák z Hlavňova na Táborsku vystudoval na pražské FAMU scenáristiku a dramaturgii. Absolvoval v roce 1980 s diplomovou prací na téma: Seriálová tvorba Jaroslava Dietla. Poté se jako scenárista a dramaturg ČST Ostrava podílel na vzniku několika televizních her (Devadesát jedna bílých koní, Podivné premiéry, Vampýr).

Později se přestěhoval do Vlašimi a následně do Tábora, kde se věnoval kreativní činnosti pro reklamní agenturu. Publikoval též povídkové knihy Křídla překážejí v chůzi a Na ňadrech ustláno. Ve filmu se Míka tolik neprosadil. Jedinou výjimku představuje filmová pohádka Dešťová víla, na níž se podílel coby autor námětu a spoluscenárista (spolu s Milanem Cieslarem).

Scenárista a spisovatel Jan Míka.

Nový pistolníkův ráj. Drsný westernový seriál vytvořil scenárista úspěšného Logana

Jeho neznámější dílo, seriál Život na zámku, začala vysílat Česká televize již v roce 1995. Vzniklo 52 epizod. Děj vypráví o běžné české rodině, která řeší své každodenní problémy. Vše se změní, když babička Králová (Jiřina Jirásková) a její syn Přemysl Král (Tomáš Töpfer) zdědí v závěti hraběte Esperka zámek Temniště. Babička totiž dlouhá léta pracovala jako hraběcí kuchařka. Přestěhováním se na zámek ale celá rodinná odysea Králů vlastně jenom začíná.

Poloczek s Tomášem Töpferem v úspěšném seriálu Život na zámku
Seriál České televize Život na zámku.

Seriál lákal na hvězdné herecké obsazení. Kromě již zmíněného Tomáše Töpfera a Jiřiny Jiráskové si v seriálu zahráli i Vlastimil Brodský, Stella Zázvorková, Blanka Bohdanová, Josef Vinklář, Bronislav Poloczek, Jiří Lábus nebo Václav Vydra.

Seriál získal cenu Tý-Tý v roce 1999 za nejlepší pořad roku.

Autoři: ,