Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Kreslené příběhy na Výstavišti. Letošní Svět knihy bude ve znamení komiksů

Kultura

  16:00
PRAHA - Komiks hraje na českém knižním trhu čím dál větší roli. Každý rok zaznamenáváme více než pětiprocentní nárůst počtu komiksových titulů. Kromě komiksů se návštěvníci mohou těšit na 27 výstavních zemí a celou řadu zajímavých hostů. Veletrh Svět knihy proběhne na Výstavišti Praha od 10. do 13. května.

Moebius (Jean Giraud) a jeho kniha Dlouhý zítřek a další příběhy. foto: CREW

Komiks už dávno neznamená jen příběhy pro děti. Organizátoři mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha si toho jsou vědomi, proto si komiks zvolili pro 24. ročník jako jedno z hlavních programových témat. Fanoušci komiksové literatury tak budou mít jedinečnou možnost setkat se s komiksovými autory: Jaromírem 99, Karlem Jerie, Nikkarinem, Vojtěchem Maškem, Lucií Lomovou, Pavlem Čechem či autorem Čtyřlístku Jaroslavem Němečkem. Ze zahraničí dorazí silná delegace německy mluvících autorů v čele s Reinhardem Kleistem, dále pak Francouzka Catel Mullerová či Finka Kati Närhiová.  

Popularita komiksů? Můžou za to i superhrdinské filmy

Úměrně rostoucímu zájmu čtenářů o komiksy stoupají i náklady titulů a mnohé je nutné pro velký zájem stále dotiskovat. Tomuto trendu do značné míry pomáhají filmy – ty superhrdinské stále patří k nejnavštěvovanějším. (V okamžiku, kdy píšeme tento text, drží návštěvnický rekord veleúspěšný Black Panther.) A i když se pořád objevují čistě akční jízdy, tak komiksové filmy už zdaleka nenabízejí jen to. Mnohé jdou dál a přinášejí nejen přitažlivé hrdiny, ale i náročnější témata, jako jsou odpovědnost, tolerance, odlišnost, dospívání… ale i význam přátelství či rodinných hodnot. Právě filmy mnohdy zprostředkovaně přivedou (nejen) mladé lidi ke čtení komiksů. Z kina mohou zamířit do knihkupectví, kde lze koupit Strážce galaxie, Spider-Mana, Thora, Batmana, k vydání se chystá i Doctor Strange a mnohé další příběhy. 

„Když jsem tu byl minule, říkal jsem si, co je to za pěknou budovu...“ Sjón...
Svět knihy 2014

 Za rostoucí oblibou komiksů v České republice vidíme také fakt, že mladá generace, která po revoluci propadla kouzlu komiksů, dorostla do kategorie rodičů a své děti přirozeně vede ke čtení právě prostřednictvím tohoto specifického druhu literatury. A ukazuje se, že to funguje, že komiksy jsou skvělým prvním krokem, skrz který je možné se dostat k literatuře. 

Češi nezahálí

Svět knihy Praha také připomene pomyslných 170 let domácího komiksu. Klíčovou roli pak sehrají dva projekty. Osmdesát let letos slaví Rychlé šípy a při té příležitosti se více než padesát současných autorů pustilo do remaku tohoto legendárního seriálu. Díky tomu tedy bude nejen připomenuta legenda, ale budou představeni i aktuální tvůrci.

Velký úspěch na domácím trhu čím dál častěji totiž slaví zajímaví čeští autoři, některým z nich se daří prosadit i za hranicemi naší země. Díla Jiřího Gruse či Michala Suchánka byla prodána do různých zemí a rozhodně v tom nejsou sami. Dvojice Macek a Kopl dokonce vytvořila originálního českého superhrdinu, který dva roky vycházel coby pravidelná komiksová série.

Hlavní hvězdou festivalu měl být chilsko-francouzský avantgardní filmař a také komiksový scenárista Alejandro Jodorowsky. Ten se ale bohužel musel omluvit.

Svět knihy 2018

10. - 13. května

Výstaviště Praha

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...