Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Kreslený rasismus. Tvůrci Simpsonových se kvůli kontroverzi prý rozhodli odstranit Apua

Kultura

  16:00
PRAHA - Podle scenáristy Adiho Shankara se tvůrci Simpsonových rozhodli odstranit postavu indicko-amerického prodavače Apua Nahasapeemapetilona. Důvodem má být vlna kontroverzí a nařčení z rasismu, kterou na sklonku minulého roku rozpoutal komik Hari Kondabolu. Tvůrci Simpsonových zatím nic nepotvrdili, ale ani nevyvrátili.

Apu Nahasapeemapetilon, indický prodavač v Kwik-E-Martu. foto: FOX

Adi Shankar (Mezi vlky, Hlasy) je původem indický scenárista, který na svém webu na vlastní pěst spustil v dubnu soutěž, do které lidé mohli posílat své scénáře k Simpsonovým. Klíčovou v nich měla být postava Apua Nahasapeemapetilona, indického prodavače v obchodě Kwik-E-Mart. Shankar totiž nyní v rozhovoru pro magazín Indie Wire odhalil, co za tím celým projektem stálo - podle něj se tvůrci populárního seriálu rozhodli Apua kompletně vyškrtnout.

„Slyšel jsem ty deprimující novinky, které jsem si následně ověřil hned z několika zdrojů - tvůrci Simpsonových se rozhodli úplně odstranit ze seriálu Apua,“ sdělil Shankar. „Neudělají kolem toho nějaký humbuk, nebo něco podobného, ale odstraní ho potichu jen proto, aby se vyhnuli dalším kontroverzím,“ dodává.

Seriál Simpsonovi slaví 25 let.
Animovaná rodinka Simpsonových.

Adi Shankar ale nemá se seriálem Simpsonovi vůbec nic společného, na což reagoval i vrchní producent seriálu Al Jean. „Adi Shankar není producent Simpsonových. Přeji mu jen to nejlepší, ale za náš seriál nemluví,“ napsal Jean na svůj Twitter.

Na Jeanův tweet následně Shankar zareagoval téměř poeticky: „Také vám přeji jen to nejlepší. Pojďme ale najít společnou půdu. Ignorování pouze přiživuje plameny. Svět se stále více polarizuje a je naším úkolem přivést všechny zpět dohromady. Zapojte se do konstruktivní debaty a tento problém se vyřeší. Vidím Vás a žádám, abyste mě viděl také.“

Problém s Apuem

Chyba skrytá 23 let. Producent Simpsonových upozornil na podezřelý obraz na zdi

Celá kauza začala v listopadu 2017, kdy na svém YouTube účtu zveřejnil americko-indický komik Hari Kondabolu video nazvané Problém s Apuem (The Problem With Apu). Podle Kondabolua ztělesňovala Apuova postava všechny stereotypy indické menšiny v Americe. Jedním z problémů bylo i to, že v originále Apua mluví herec Hank Azaria, který není Ind a přízvuk jen hraje. „Apu je samozřejmě legrační postava, ale to neznamená, že je tento způsob prezentace přesný nebo správný,“ říká v dokumentu Kondabolu.

Kondabolu ve svém dokumentárně pojatém videu dále vyzpovídává různé indicko-americké celebrity a všichni společně docházejí k názoru, že je Apuovo zobrazení rasistické. Tvůrci Simpsonových se ke kontroverzi vyjádřili přímo v jednom z dílů seriálu, kde se Marge snaží upravit jednu z pohádek pro Lisu, aby byla politicky korektní. Dívce se to ale nelíbí. „Co s tím?“ ptá se Marge.  „Těžko říct,“ uvažuje Líza. „Něco, co začalo před desítkami let, sklízelo potlesk a nebylo urážlivé, je teď politicky nekorektní. Co naděláš?“

Je nicméně pravdou, že je seriál na určitých stereotypech postaven a bězně si dělá legraci například z tlustých nebo opilých lidí. Zatím to ale nikomu nevadilo.

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...