Sobota 30. března 2024, svátek má Arnošt
130 let

Lidovky.cz

Krev, sex a krucifix. YouTube zakázal mládeži Bowieho nový videoklip

Kultura

  12:05
PAŘÍŽ/ LONDÝN - Nový videoklip The Next Day ke stejnojmennému albu, které v březnu vydal rocker David Bowie, je na videoserveru YouTube zakázaný lidem mladším 18 let. Britský hudebník a herec ve snímku ztělesňuje božského posla, ale hlavně opět provokuje.

David Bowie foto: Reprofoto

Uvedl to na svém webu francouzský deník Le Figaro. Klip, který vyvolal skandál, ukazuje podle listu jakési kýčové smetiště lidstva. Britský herec Gary Oldman zde jako zhýralý kněz nahání prostitutku v podání francouzské herečky Marion Cotillardové. Krev, sex, svěcená voda a krucifix.

Bowie jako světec

Je také vidět bičujícího se kajícníka, opilého kardinála a jeptišku, která má na rukou po ukřižování stigmata. Uprostřed těchto znesvěcených symbolů se nakonec objevuje Bowie jako světec, který děkuje svým věrným za účast na této kolektivní katarzi.

PSALI JSME:

Provokativní videoklip je podle listu Le Figaro pro Bowieho skvělým marketingovým tahem. Zpěvák se vždy projevoval jako eso komunikace a obchodu. Jeho fanoušci bezpochyby ocení odvahu tohoto šestašedesátiletého umělce, který nadále rád bourá pravidla, dodal francouzský deník.

"Lidé, kteří žijí, kde žijete, se nesmějí dívat na toto video. Nikoli proto, že vás nemáme rádi, ale protože vlastníci (díla) mají nějaká omezení," objeví se na ploše videoklipu, když si ho chce uživatel internetu přehrát. Album The Next Day (Příští den) je Bowieho první hudební kolekcí po deseti letech. Kritici i fanoušci přijali nové skladby s nadšením. Koncem března se album hned po svém uvedení na trh dostalo i do čela české hitparády.

Bowie poprvé upoutal veřejnost v roce 1969 albem Space Oddity. Skutečnou slávu mu ale přineslo až v roce 1972 album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars. Zaujal nejen originálními rytmy, melodiemi a experimentováním s hudebními styly, ale také na svou dobu extravagantními kostýmy a maskami, stejně jako scénickým pojetím koncertů.

Během turné v roce 2004 Bowie absolvoval operaci srdce. Od té doby naposledy vystoupil v roce 2006 na charitativním koncertě v New Yorku.

Autoři: ,