Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Hystericky pištěly, brečely a bouraly zábrany. Fanynky dua Marcus a Martinus přišly v Praze přivítat své idoly

Kultura

  17:45
Praha - Miláčci davů. Jednovaječná dvojčata Marcus a Martinus nejsou v Praze ani chvíli, a už mají fanynky v patách. Před studiem televize Óčko, kde se jednovaječná norská dvojčata Marcus a Martinus zastavila na krátký rozhovor, už hodinu před začátkem fanoušci skandovali, řvali a zpívali. Když pak na půl minuty vyšli ven, tekly slzy a bořily se zábrany.

Fanoušci čekají na příchod norského dua Marcus a Martinus. foto: Tereza Navrátilová, Lidovky.cz

„Závěs pryč! Závěs pryč!“ ozývá se hlasitě na malém prostranství před studiem hudební televize Óčko krátce před půl třetí. Desítky fanoušků, a především pak dívek, stojí namačkány na zábradlí, vytahují své smartphony a celou situaci bedlivě moniturují. A především touží vidět, co se děje za oponou, kde v tu chvíli mají dva bloňďatí kluci právě být.

Závěsy studia zůstávají zataženy, a tak si fanoušci krátí chvíli zpěvem písniček svých idolů a hlasitým řevem vždy, když mají pocit, že se někde něco pohnulo. Mávají a halekají snad na všechny lidi, kteří jen se mihnou v úzkém prostoru mezi zábranou a studiem, a je jedno, jestli jde o moderátory, fotografy nebo ochranku, která se příchodu zpěváků obává nejvíc. Už před jejich příchodem je totiž jasné, že připravené zábrany nápor fanynek nevydrží.

„Kdy přijdou? Mám pro ně dárek,“ ptají se dívky s písmeny M a M na tvářích a ukazují trička i dopisy, které pro teprve šestnáctileté zpěváky z Norska mají nachystané. V očích se jim zračí vzrušení i strach, že jejich miláčci nakonec nedorazí. Nikdo neví, co bude.

Dav se rozrůstá a řev přítomných nabývá na četnosti i intenzitě. Pak se s velkou pompou a hlasitou odezvou začínají odkrývat jednotlivé části závěsu. Je zřejmé, že zábrany nevydrží dlouho. A najednou, bez jakéhokoliv náznaku, se otevírají dveře a v nich – Marcus a Martinus!

Fanynka s biografickou knihou dvojčat.
Fanoušci čekají na příchod norského dua Marcus a Martinus.

Pět kroků na jednu stranu, pět na druhou, pár úsměvů a podaných ruk a slavné duo jen minutu po svém velkolepém výstupu zachází zpět do studia. Příslušníci ochranky horko těžko drží zábrany, aby úplně nepadly, ale během okamžiku už to není potřeba. Hysterický dav se totiž jako o překot rozbíhá na druhou stranu budovy, k potenciálnímu místu, kde dvojčata studio opustí.

Na cestě za sebou nechávají popadané oblečení i nešťastné matky, které se ve vzniklém chaosu marně snaží své dítě najít. Ty už ale buší do skel a domáhají se dalšího setkání. „Proč brečíš?, ptá se nechápavě matka jedné z fanynek. „Viděla jsem je,“ odpovídá a její pečlivě nakreslené M na tváří se rozpouští.

Marcus a Martinus je popové duo jednovaječných dvojčat. Narodili se v roce 2002 v norském městě Elveruu. V roce 2017 získali cenu „umělce roku“ jako vůbec nejmladší umělci na prestižních cenách Spellemann za impozantní rok. Vydali také dvě biografické knihy, jednu s názvem Náš příběh, v roce 2017 ji následovala kniha Náš svět.

V Praze šestnáctiletá dvojčata vystoupí již podruhé. První koncert odehrála na jaře letošního roku ve Foru Karlín, nyní vystoupí v pražské Tipsport aréně.