Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Krištof Kintera udělá z petřínské rozhledny maják

Kultura

  15:00
PRAHA - Venkovní světelné instalace, projekce na historické budovy i noční plavby za světlem po Vltavě nabídne první festival světla v Praze, který se pod názvem Signal odehraje od 17. do 20. října.

Takto svítila petřínská rozhledna v roce 2001 foto: archiv MAFRA - Pavel Wellner

Pořadatelé festivalu pozvali k účasti významné reprezentanty audiovizuální scény ze zahraničí i známé domácí umělce. Vlastní instalace tak představí třeba Vladimir 518, Krištof Kintera, Milan Cais, Jakub Nepraš, ale třeba i Rony Plesl nebo František Skála.

Mezi nejvíce viditelná místa bude pravděpodobně patřit petřínská rozhledna, která se v podání Krištofa Kintery stane na čtyři festivalové dny majákem; rozsvítí se i další z dominant Prahy, Tančící dům, řekl ředitel festivalu Martin Pošta. V Praze poprvé více představil videomapping, tedy projekci ve volném prostoru na různé objekty, před dvěma lety při oslavách 600. výročí vzniku staroměstského orloje. Projekci často provází také speciálně připravená a vybraná hudba či jiné zvuky.

Již staří Řekové...

Podle Pošty festival představí Prahu jako místo, kde se díky moderním technologiím snoubí historický genius loci se současným uměním. Připomíná, že hra světel a stínů se svou symbolikou provází umění od řeckých tragédií přes renesanční sloh po experimentální film. "Díky technickému vývoji se setkáváme s prací se světlem v takové podobě, kdy z jednoho technicky vyspělého zdroje jsou umělci schopni bořit a stavět imaginární architektonické celky nebo je přemodelovat," říká Pošta.

V říjnu Prahu podle něj navštíví špička světa architektonických videomappingových projekcí a světelných instalací: z Belgie a Francie dorazí AntiVJ visual label a 1024architecture, ze Španělska Telenoika a Sila sveta z Ruska. Budou pracovat s fasádou Divadla Hybernia, Arcibiskupského a Michnova paláce a 1024architecture, jejichž světelný vánoční strom v Bruselu znají po celé Evropě, připraví světelnou instalaci na Staroměstském náměstí.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!