Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Kulínský se vrací. Bude dirigovat vánoční koncerty

Kultura

  17:37
PRAHA - Bývalý sbormistr pěveckého sboru Bambini di Praga Bohumil Kulínský nikdy nepochyboval o tom, že se vrátí k hudbě. Nejdůležitější bylo podle něj najít pořadatele, který by se nebál být tím prvním, kdo s ním bude spolupracovat.

Houslový virtuos Ivan Ženatý (vlevo) a bývalý sbormistr pěveckého sboru Bambini di Praga Bohumil Kulínský (vpravo) foto: ČTK

Kulínský právě představil svou speciální koncertní sérii. Na hudební scénu se vrací po osmi letech. V minulosti byl odsouzen za zneužívání nezletilých dívek a loni podmíněně propuštěn z vězení.

Vánoční koncertní sérii nazvanou Comeback Kulínský připravuje hudebník ve spolupráci s Mezinárodním hudebním festivalem České doteky hudby a Obecním domem. Ve Smetanově síni bude Kulínský dirigovat komorní orchestr Virtuosi Pragenses a vokální skupinu KrisKrosKvintet - uskupení mladých umělců, kteří patří k jeho bývalým žákům. Společně vystoupí na třech koncertech 17. a 23. prosince a 2. ledna.

Plánování leta dopředu

"Já jsem věděl celkem pořád, že se chci vrátit zpátky," uvedl. Zorganizovat nějaké vystoupení bylo ale podle něj před definitivním vyřešením jeho případu těžké už proto, že "v hudbě všechno funguje na roky dopředu". V budoucnosti se chce věnovat především dirigování. Doufá, že nyní se najdou i další pořadatelé, kteří nebudou mít ze spolupráce obavy.

K minulosti by se podle svých slov nerad vracel a udělal za ní "tlustou čáru". Zatím se prý nesetkal s žádnou negativní reakcí. "Myslím si, že pokud je jeho minulost uzavřena z hlediska soudních procesů, tak má právo se nadále účastnit veřejného života a profesně splnit kritéria, aby mohl provést hezký koncert," řekl již dříve ředitel Mezinárodního hudebního festivalu České doteky Miroslav Matějka.

Dirigent za hranicí

Soud v roce 2009 udělil Kulínskému trest 5,5 roku odnětí svobody za zneužívání nezletilých dívek, sbormistr si po uplynutí poloviny této doby podal žádost o propuštění. Loni byl z vězení podmíněně propuštěn. Nesmí deset let pracovat s mládeží. Kulínský se podle rozsudku provinil tím, že na zájezdech a soustředěních sboru osahával 19 mladých svěřenkyň na intimních partiích, přičemž se šesti z nich souložil. Osmi z dívek v době zneužití ještě nebylo 15 let. Kulínský svou vinu vždy popíral.

Autoři: ,