Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

‚Kultura je to první, co se může odepsat.’ Přečtěte si, jak čeští umělci vnímají současnou situaci

Kultura

  5:00
PRAHA - „Právě prožíváme něco srovnatelné jen s okupací roku 68 a sametovou revolucí 1989.“ Spolu se serverem Lidovky.cz se podívejte, jak kulturní osobnosti zvládají koronavirus. Na otázky odpověděli Michal Prokop, Pavel Baňka, Petr Nedoma, Maria Makeeva a Dan Šustr.

Michal Prokop foto: Joe´s Garage

Michal Prokop, hudebník

Lidovky.cz:  Jak vnímáte a prožíváte situaci během posledních několika dní?
Nic příjemného to není, snažím se dodržovat všechna ta opatření, asi je to nutné. Od minulého pátku, kdy odpadl plzeňský Žebřík, první z koncertů, které v důsledku opatření nemohly být, rušíme, nebo se snažíme s naší agenturou přesouvat další vystoupení na později, bohužel nikdo netuší, zdali a kdy to skončí, tedy zdali budou reálné i ty přesouvané termíny. Řada akcí jako například Československý beatfestival v Lucerně se ruší úplně. Ale, jak už jsem řekl, jako příslušník té nejohroženější skupiny sedmdesátníků vím, že zdraví je přednější, a to samozřejmě nejen zdraví moje. To je mnohem důležitější, než ztracený výdělek.

Michal Prokop

Lidovky.cz: Máte nějaký plán na trávení času během celostátní karantény? Budete se věnovat koníčkům, rodině nebo něčemu jinému?
Pokouším vedle některých pracovních jednání prostřednictvím internetu dokončit přípravu nového alba, které bych rád v tomto roce ještě natočil. A to je práce jako na kostele.

Lidovky.cz: Jaké budou podle vás dopady pandemie a karantény na vaše povolání?
Dopady budou tvrdé, jsme v naší branži všichni na volné noze, finanční propady budou kruté, nevím, zdali vůbec půjde něco kompenzovat a jak. Nikdy v životě jsem od státu nic nedostal a taky jsem nikdy nic nechtěl. Zažil jsem za bolševika různá omezení, jsem zvyklý, i když totální zákaz činnosti jsem nezažil. Tohle je ale mimořádná situace… záleží na tom, jak dlouho to bude trvat.

Byl jsem přesvědčen, že se k muzice už nevrátím, říká zpěvák Michal Prokop

Lidovky.cz:  Chystáte se nějakým způsobem během příštích týdnů pokračovat ve svém řemesle, popřípadě kreativně oslovovat lidi například přes online přenosy nebo sociální sítě. Máte s tím již nějaké předchozí zkušenosti?
Pokračuji v práci v omezených možnostech, to už jsem popsal výše. O koncertech přes sociální sítě nemám zdání, to už je poněkud nad rámec mé rock and rollové generace. Ale co není, může být, člověk se pořád učí…

Lidovky.cz: Máte v současnosti nějaké oblíbené knihy, filmy či seriály vhodné k doporučení lidem pro ukrácení dlouhé chvíle během karantény?
Pro mne byla práce vždy tím nejlepším k ukrácení dlouhé chvíle. To se ovšem snadno říká, když toho moc dělat nejde. Ale najít si to musí každý sám. Hlavně se tomu nepoddat a nezblbnout. Já často v poslední době přávám lidem: „Hlavně aby nás pánbůh při zdravém rozumu zachovati ráčil“

Michal Prokop

Petr Nedoma, ředitel Galerie Rudolfinum

Lidovky.cz: Jak vnímáte a prožíváte situaci během posledních několika dní?
Z mého pohledu nastal velmi nezvyklý klid. Praha patří konečně jen Pražanům, jsou místa, třeba Karlova ulice, kam je možné se poprvé od 80. let podívat, podobně jako třeba na Karlův most. Především ale je v této postní době neobyčejně příznivá situace pro ztišení, zvnitřnění, zkrátka nastal čas usebrání a prostor myslet na všechny nemocné a trpící, na lidi bez práce, na lékaře a zdravotníky a další. Je to čas, kdy můžeme intenzívně pocítit vlastní křehkost, nesamozřejmost naší existence, ztrátu pocitu bezpečí, jak málo stačí, abychom se ocitli zcela bez pomoci a zajištění, jak blízko po povrchem jsou davové psychózy, jak nejistý je náš systém, kde jsou jeho meze a hranice, jaké lidi jsme si zvolili.

Ředitel Galerie Rudolfinum Petr Nedoma.

Lidovky.cz: Máte nějaký plán na trávení času během celostátní karantény? Budete se věnovat koníčkům, rodině nebo něčemu jinému?
Intenzivně pracuji. Karanténa pro mne není dovolená navíc. Neodpovídám jenom sám za sebe.

Lidovky.cz: Jaké budou podle vás dopady pandemie a karantény na vaše povolání?
Kultura je vždy to první, co se může odepsat, jestliže dojde na výkyvy. Škrtat se určitě bude, dopady budou velice tvrdé. Nyní ovšem zatím nikdo nedokáže určit, jak dlouho bude pandemie trvat a k jakým pohybům v ekonomice dojde.

Lidovky.cz: Chystáte se nějakým způsobem během příštích týdnů pokračovat ve svém řemesle, popřípadě kreativně oslovovat lidi například přes online přenosy nebo sociální sítě. Máte s tím již nějaké předchozí zkušenosti?
Nejsem řemeslník, takže na tuto otázku nemám odpověď.

Hibernaci zvládáme a plánujeme do budoucna, tvrdí ředitel Galerie Rudolfinum Nedoma

Lidovky.cz Máte v současnosti nějaké oblíbené knihy, hudební alba, filmy či seriály vhodné k doporučení lidem pro ukrácení dlouhé chvíle během karantény?
Nedovedu si představit, že má někdo během karantény dlouhou chvíli. Myslím třeba na tisíce lidí, kteří jsou již nyní bez práce, na stovky firem, které už nyní stojí na pokraji krachu, na nezajištěné seniory, kteří jsou osamělí a zároveň nejvíce vystaveni nebezpečí, na všechny ty, co udržují celý systém v pohybu. Nicméně si myslím, že by nebylo od věci si znovu přečíst Černý obelisk E. M. Remarque o situaci v Německu po první světové válce v době tehdejší šílené inflace, která se nezadržitelně šíří a valí.

Ředitel Galerie Rudolfinum Petr Nedoma

Pavel Baňka, fotograf

Lidovky.cz: Jak vnímáte a prožíváte situaci během posledních několika dní?
Nabíhalo to pomalu, většinou jsme doufali, že pandemii zastaví letecká omezení, ale po Číně přišla Itálie, Španělsko, Německo a náhle to bylo u nás. Vláda zpočátku váhala, ale postupně zvyšovala tempo uvalovaných omezení, což bylo podepřeno čísly nárůstu nakažených koronavirem. U nás osobně, myslím mne, fotografa a mou ženu, sochařku Jindru Vikovou se vše měnilo docela dramaticky. 

Poslední měsíc jsme oba finišovali práci na připravované společné výstavě Dialog s časem, která se měla otevírat v tomto týdnu v Galerii u Betlémské kaple a souběžně v Knihkupectví K-A-V-K-A. Zároveň jsme připravovali stejnojmenný knižní katalog. Ten byl vytištěn a svázán v těchto dnech. Výstava však byla před pár dny odložena na konec dubna, což ale není jisté, tak jako není jisté téměř nic v těchto dnech.

Zároveň cítím, že to, co v současné době prožíváme, co postupně zasahuje celý svět, dalece přesahuje náš po pravdě komorní problém. Kamarádka Hana Budeus z redakce časopisu Fotograf to v našem diskuzním redakčním mailu krásně definovala: poprvé v životě (omlouvám se starším) mám pocit, že zažívám, že se dějou dějiny. A zároveň navrhuje, aby se k právě dokončenému číslu Utopie ještě přidal projekt, který by se věnoval povirovým vizím a utopiím. 

Ta poznámka mne přivedla k myšlence, že právě prožíváme něco srovnatelné jen s okupací roku 68 a sametovou revolucí 1989. Dopad na naše životy a celou společnost nelze zatím předvídat. Podle těch zmíněných událostí však doufám, že se také dnes česká společnost zastaví v běhu a začne vnímat lidské hodnoty, jako je přátelství, láska, rodina, ale i sousedské vztahy, soucit se slabými mnohem silněji.

Listopad 1989. Pavel Baňka se studentkou Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, která měla službu v improvizovaném infocentru.

Lidovky.cz: Máte nějaký plán na trávení času během celostátní karantény? Budete se věnovat koníčkům, rodině nebo něčemu jinému?
Trávení času je pro nás docela pozitivním problémem, tím, že se otevřel prostor času, kdy je výstava připravena, kniha-katalog vydán a je tu náhle volný čas. Pro umělce, kteří nejsou tolik závislí na divácích, jako jsou třeba herci v divadlech, hudebníci v koncertních sálech a podobně je volný čas asi vždycky darem. Hořká příchuť tohoto daru je však tentokrát spojená spíše s otázkou ,,pro koho“ nežli ,,co“ budeme dělat. 

Přitahovala mě revoluční atmosféra. Tušil jsem, jaká je politika past, říká fotograf Pavel Baňka

Ale platí vždy, že výtvarník je svým nejdůležitějším divákem a musí potěšit, či dokonce překvapit především sebe sama. My máme s Jindrou výhodu, že jsme na to dva. Během dne se vzájemně navštěvujeme ve svých ateliérech. Jindra pracuje v bývalém chlévě a kolně a já zase ve stodůlce naší, původně zemědělské usedlosti na východním okraji Prahy. Chtěli jsme si tu užít naše mladé, rodinu dcery Markéty, ale teď se trochu bojíme na obou stranách. U lidí vyššího věku prý mohou být následky onemocnění kritické

Lidovky.cz: Jaké budou podle vás dopady pandemie a karantény na vaše povolání?
Těžko říci. Fotografie jako povolání má mnoho podob. Ta výtvarná směřuje hlavně do galerií a ke sběratelům doma a ve světě a vývoj je nyní značně nejistý. Na druhou stranu spousta lidí nemůže svou práci dělat vůbec. Co třeba učitelé či jiní lidé pracující ve velkých skupinách vyžadující denní styk se spoustou lidí. 

My si nevyděláváme ze dne na zítřek, spíše je to dlouhodobá investice do našeho uměleckého produktu (uf, hrozná definice!). Ale bojím se hlavně společenského dopadu. Měsíc bez návštěv v galeriích, muzeích umění je dlouhá doba, ale dá se přečkat. Ale není vůbec jisté, kdy se ta omezení skutečně budou rušit.

Pavel Baňka - Stávka na Všup, 1989.

Pavel Baňka - Stávka na VŠUP. info deska

Pavel Baňka - Stávka na AVU, listopad 1989.

Pavel Baňka - Studenti VŠUP, stávka, den sv. Mikuláše

Lidovky.cz: Chystáte se nějakým způsobem během příštích týdnů pokračovat ve svém řemesle, popřípadě kreativně oslovovat lidi například přes online přenosy nebo sociální sítě. Máte s tím již nějaké předchozí zkušenosti?
Pokračuji ve své práci. Jak jsem naznačil již před tím, je vlastně dobře dělat věci jen tak, aby mohly, ale nemusely vzniknout. Čas se otevřel. Zároveň však cítím, že opravdu začíná jakási podivná sci-fi, kdy je důvod se zastavit a přemýšlet jinak. Výhodou je ten provokativní moment něčeho neznámého. Nahlížení světa i svého vlastního já se náhle změnilo. Má generace je ohrožena více než pře tím. Musíme si mnohem více vážit svých dní a pečovat o své vztahy.

Komunikace přes sociální sítě je důležitá, ale také dost zdržuje. Někdy neotevírám dlouho Facebook nebo Instagram, abych raději zůstal sedět ve vlastním hnízdě bez vlivu nových informací. Ale na Instagram se chystám zase po půl roce něco pověsit. Má pohodlnost (spíše lenost) mi v tom bránila.

Lidovky.cz: Máte v současnosti nějaké oblíbené knihy, hudební alba, filmy či seriály vhodné k doporučení lidem pro ukrácení dlouhé chvíle během karantény?
Čtu spíše teď milovaná klasická díla jako Man Ray, Vlastní portrét. Milované surrealistické hnutí, které naši generaci tak inspirovalo za komunismu a je stále tak jedinečné.

Také třeba německý Bernhard Schlink, Předčítač, také Olga a další. A úžasný židovský spisovatel Isaac Bashevis Singer: Staré lásky a další jeho knihy povídek z dětství.

Jinak čekáme, co přinese večer ČT Art, nebo kanál Film Europe.

Fotograf Pavel Baňka.

Maria Makeeva, ilustrátorka a designérka

Lidovky.cz: Jak vnímáte a prožíváte situaci během posledních několika dní?
Snažím se situaci nepodcenit a brát vážně všechna doporučená opatření - jsem doma, ven chodím jen v roušce a pečlivě si myji ruce. Naštěstí se mohu dál věnovat práci, takže se snažím moc nevypadnout z běžného režimu. Připravila jsem si ale i menší zásobu základních léků a vitamínů, abych mohla zůstat doma v případě, kdybych se necítila dobře.

Blahopřání s příběhem. Nápad na motiv „zlom vaz“ dostala Maria Makeeva během zkoušek divadelního představení v La Fabrice.

Lidovky.cz: Máte nějaký plán na trávení času během celostátní karantény? Budete se věnovat koníčkům, rodině nebo něčemu jinému?
Z pracovního hlediska v mém případě nenastává velký rozdíl, jelikož k práci potřebuji jen počítač a práce z domu mi nedělá problém. Proto v pracovní době se stále věnuji práci a volný čas doma nejraději trávím čtením. Navíc vnímám karanténu jako skvělou příležitost udělat si ve věcech pořádek a věnovat se tomu, co člověk dlouho odkládal. A častěji volat rodině a přátelům.

Esemesku si do rodinného alba nedáte, říká o svých blahopřáních ilustrátorka Maria Makeeva

Lidovky.cz: Jaké budou podle vás dopady pandemie a karantény na vaše povolání?
To je zatím těžké předpovědět. Je pravděpodobné, že celkový počet zakázek v následujících měsících poklesne. Jak moc - to bude záležet na délce trvání současného stavu a jeho vlivu na celkovou ekonomiku. Myslím ale, že část ilustrátorů využije případný čas navíc mezi jednotlivými zakázkami k samostatné práci na vlastních projektech - autorských knihách, grafikách a podobně, které se mohou realizovat po odeznění krizového stavu. Bude ale zapotřebí mít finanční rezervu na překlenutí případných výpadků příjmu.

Lidovky.cz: Chystáte se nějakým způsobem během příštích týdnů pokračovat ve svém řemesle, popřípadě kreativně oslovovat lidi například přes online přenosy nebo sociální sítě. Máte s tím již nějaké předchozí zkušenosti?
Ano, chystám se pokračovat ve své práci. Karanténa mi v tom nebrání, takže pokračuji v téměř běžném provozu. V tuto chvíli pracuju na projektech sjednaných již dříve. Pokud dojde k poklesu zakázek, chystám se pracovat na vlastním projektu a připravit si podklady do zásoby, abych je pak mohla použít až situace odezní. Případně bude-li třeba ráda přispěji svoji práci k prospěšným činnostem - například k přípravě informačních materiálů. Online přenosy nechystám - v mém oboru asi nemají takový význam.

Lidovky.cz: Máte v současnosti nějaké oblíbené knihy, hudební alba, filmy či seriály vhodné k doporučení lidem pro ukrácení dlouhé chvíle během karantény?
Sama se chystám hlavně na knihy. Doporučuji například Homo Sapiens - the brief History of Humankind (Yuval Harari), sama plánuji dočíst druhý díl této knihy Homo Deus. Dále mám připravenou například Ekonomii dobra a zla (Tomáš Sedláček). A další. Obecně asi stojí za pozornost i knihy o udržení dobrého zdraví. Dnešní situace napovídá, že bychom tomu tématu mohli věnovat víc pozornosti.

Pak doporučuji archiv pořadu Hyde Park Civilizace z produkce ČT. Je to nesmírně pečlivě připravená série rozhovorů se špičkovými světovými vědci a odborníky, krásně srozumitelné i pro laiky. Případně se dají poslouchat i jen zvukově bez obrazů, takhle si je ráda pouštím například k jednodušší práci, na kterou se nemusím moc soustředit.

Taky doporučuji podcasty - tam si každý vybere něco dle svého vkusu. Já si tam nedávno přidala českou sérii Brain we are o fungování mozků a aplikaci těchto poznatků v běžném životě. Jsou tam ale i například přednášky TED a spoustu dalších materiálů.

Blahopřání s příběhem. Nápad na motiv „zlom vaz“ dostala Maria Makeeva během zkoušek divadelního představení v La Fabrice.

Dan Šustr, hudebník a kreativní lídr skupiny Tichá dohoda

Lidovky.cz: Jak vnímáte a prožíváte situaci během posledních několika dní?
Já vlastně žasnu. Právě zažíváme další velký historický milník v dějinách lidstva. Svět se změní.

Lidovky.cz: Máte nějaký plán na trávení času během celostátní karantény? Budete se věnovat koníčkům, rodině nebo něčemu jinému?
Samozřejmě, že se v první řadě starám o své blízké, ale přihlásil jsem se jako dobrovolník, abych mohl pomáhat i tam, kde bude potřeba.

Tichá dohoda (Dan Šustr, Michal Šerák)

Lidovky.cz: Jaké budou podle vás dopady pandemie a karantény na vaše povolání?
Inter arma silent musae, dopady budou jistě (hlavně ekomomické) nepříjemné, ale svět paří těm, co se nepose*ou. Umění nezanikne, jen na něj teď asi chvíli nebude mít nikdo myšlenky. Podobné to bylo počátkem devadesátých let, ale to se zase časem srovná.

Lidovky.cz: Chystáte se nějakým způsobem během příštích týdnů pokračovat ve svém řemesle, popřípadě kreativně oslovovat lidi například přes online přenosy nebo sociální sítě. Máte s tím již nějaké předchozí zkušenosti?
Jak jsem již řekl Inter arma silent musae a chystám se nějak skutečně pomáhat, kde bude třeba. Online přenosem nikomu v této situaci nepomůžete.

Lidovky.cz: Máte v současnosti nějaké oblíbené knihy, hudební alba, filmy či seriály vhodné k doporučení lidem pro ukrácení dlouhé chvíle během karantény?
Všem bych doporučil, aby se důkladně zamysleli nad sebou a svým dosavadním životem – pro mnohé to bude jistě velmi užitečné. K četbě a studiu bych asi doporučil nějaké preperské a krizové příručky, například knihy jako „Ruka noci podaná“ – jeden nikdy neví, kam až to může dospět a určitě je dobře být raději připraven na všechno. Zajímavé jsou některé rozhovory v pořadu Kupředu do minulosti. A pak aby se také rozhlédli kolem sebe, zda nemohou někomu s něčím pomoct, případně se někam přihlásit jako dobrovolník. Situace se za týden nevyřeší. Nevyřeší se ani do toho 24. března. V dubnu, nejdéle v květnu se – podle mého odhadu – obecná situace výrazně zhorší.

Tichá dohoda (Pavel Attel, Dan Šustr, Zuzana Vintrová, Michal Šerák)

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...