Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Kultura mimo hlavní proud. City Primeval vzpomíná na underground Prahy nebo Berlína

Kultura

  8:30
Kniha “City Primeval: New York Berlin Prague” je poctou zaplivanému underground umění tří světových metropolí. Kniha i doprovodná výstava umožní zájemcům nahlédnout, co kulturního se dělo a děje ve třech světových metropolích mimo vyšlapané cesty.

City Primeval: New York Berlin Prague. foto: City Primeval

Kniha “City Primeval: New York Berlin Prague” je poctou zaplivanému underground umění tří světových metropolí. “City Primeval” je precizní uměleckou selekcí, kterou vzájemně provázal fotograf Robert Carrithers z New Yorku spolu se spisovatelem a teoretikem umění Louisem Armandem. Benefiční večírek se koná na podporu vydání této knihy a doprovodné výstavy, které podtrhuje její historický význam a dokumentuje propletené cesty mezi New Yorkem, Belínem a Prahou.

Robert Carrithers: Snookie, Tish and Tessie at CBGBs, New York City, 1980

Lidé nejsou pouhá čísla, sděluje výstava Josefa Žáčka

City Primeval: New York Berlin Prague (Prague: Litteraria Pragensia; září 2017) je souborem osobních memorabilií místa a doby, zachycených současnými spisovateli, básníky, redaktory, hudebníky, designery, filmaři, fotografy a umělci, pro které byla umělecká éra 70. Let v New Yorku, Berlíně a Praze determinujícím obdobím. Od Post­punk a No Wave hnutí New Yorkské scény po pád Berlínské zdi. Od sjednocení Berlína po Sametovou revoluci v Praze a následného znovuzrození Prahy. Seznam umlěců, jejichž tvorbu a vzpomínky kniha zachycuje, nese jména jako: David Černý, Michal Cihlář, Lydia Lunch, Marcia Resnick, Anthony Haden Guest, Max Dax a mnoho dalších. Trojitý křest knihy v každé z jmenovaných metropolí bude doprovázen výstavami děl, obsažených v knize.

Doprovodná výstava City Primeval

Praha - září 2017
Berlín - ríjen 2017
New York - listopad 2017

Kurátoři:
Robert Carrithers, New York, fotograf
Louis Armand, spisovatel a literární teoretik

Autor: